Ciasto snickers to moje ulubione ciasto z dzieciństwa! Do tej pory, kiedy odwiedzam rodziców proszę Mamę, aby je przygotowała ; ) Ciasto jest dla mnie idealne i nie ma sobie równych, gorąco polecam!!! Przepis na dużą blachę.
Składniki na ciasto:
- 400 g mąki tortowej ( 2 i 3/4 szklanki)
- 250 g margaryny
- 250 g cukru (trochę więcej niż cała szklanka)
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 placki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuć widelcem. Piec ok. 20 minut w temp. 170 C. Uwaga! Po upieczeniu blaty będą twarde, ale nie należy się tym zrażać, bo zmiękną pod wpływem bitej śmietany i karmelu.
Składniki na krem:
- 1/2 litra śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 opakowania „śmietan fix-u”
Śmietankę ubić na sztywno. Dodać cukier puder z fixem i wymieszać.
Składniki na karmel:
- 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego lub gotowa masa krówkowa
Mleko gotować w garnku z wodą przez 3 godziny.
Dodatkowo:
- polewa czekoladowa np. gorzka czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej
- orzechy włoskie
Przygotowane kruche spody przekładamy bitą śmietaną. Wierzch smarujemy karmelem, układamy orzechy i polewamy keksami czekolady.
Smacznego : )