Ciasto snikers

Ciasto snickers to moje ulubione ciasto z dzieciństwa! Do tej pory, kiedy odwiedzam rodziców proszę Mamę, aby je przygotowała ; ) Ciasto jest dla mnie idealne i nie ma sobie równych, gorąco polecam!!! Przepis na dużą blachę.


Ciasto snikers

Składniki na ciasto:

  • 400 g mąki tortowej ( 2 i 3/4 szklanki)
  • 250 g margaryny
  • 250 g cukru (trochę więcej niż cała szklanka)
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 placki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuć widelcem. Piec ok. 20 minut w temp. 170 C. Uwaga! Po upieczeniu blaty będą twarde, ale nie należy się tym zrażać, bo zmiękną pod wpływem bitej śmietany i karmelu.

Składniki na krem:

  • 1/2 litra śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 opakowania „śmietan fix-u”

Śmietankę ubić na sztywno. Dodać cukier puder z fixem i wymieszać.

Składniki na karmel:

  • 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego lub gotowa masa krówkowa

Mleko gotować w garnku z wodą przez 3 godziny.

Dodatkowo:

  • polewa czekoladowa np. gorzka czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej
  • orzechy włoskie

Przygotowane kruche spody przekładamy bitą śmietaną. Wierzch smarujemy karmelem, układamy orzechy i polewamy keksami czekolady.

Smacznego : )


Ciasto snickers

Komentarzy: 37

  1. Isia
    19 kwietnia 2012 / 14:05

    Snikersa też lubię !!!:)

  2. 19 kwietnia 2012 / 14:38

    Z krówką uwielbiam:), mogłabym zjeść całą blachę:D

  3. 19 kwietnia 2012 / 16:46

    pycha! faktycznie jak snikers wyglada

  4. antosia!
    19 kwietnia 2012 / 21:16

    Wygląda olśniewająco, niestety trzeba się z tym ciastem troche uroic rpzy przygotowanaich, 3 h gotowania to sporo;P ale dla takiego efektu warto!!!

  5. Marta
    Autor
    19 kwietnia 2012 / 21:44

    Antosiu teraz są już dostępne masy krówkowe dzięki czemu nie musimy tracić czasu na gotowanie tego mleka, a co ważniejsze często są tańsze i możemy wybrać nasz ulubiony smak, choć dla mnie najlepsza jest po prostu ta naturalna krówka 🙂

    • Marta
      Autor
      25 kwietnia 2012 / 11:02

      Sama dałabym radę zjeść całą blachę 🙂

  6. 25 kwietnia 2012 / 14:42

    pysznoścu, uwielbiam to ciasto!!!!!
    wiesz, jak tak patrzę, ma się ochotę pociągnąć paluchem po tym kremie;p

  7. Edith
    29 kwietnia 2012 / 18:37

    Cześć! Brzmi tak zachęcająco, że razem z chłopakiem postanowiliśmy skorzystać z tego przepisu, jednak ani ja, ani on nie znamy się na pieczeniu ciast skąd moje pytanie: mamy uszkodzony piekarnik i zastanawiamy się czy ciasto upiecze się w prodziżu?

    • Marta
      Autor
      29 kwietnia 2012 / 18:47

      Szczerze mówiąc nigdy nie używałam prodiża… Słyszałam, że można w nim piec babki, murzynki i biszkopty, ale jak to jest z kruchym ciastem niestety nie umiem powiedzieć:(

  8. Edith
    30 kwietnia 2012 / 22:49

    Spróbujemy i damy znać co nam z tego wyszło. Planujemy zrobić ciasto dopiero na 25 maja więc do tego czasu wypróbuję kilka eksperymentów z prodiżem. 🙂
    Dzięki wielkie za pomoc i przede wszystkim za świetny przepis! 🙂

  9. Marta
    Autor
    1 maja 2012 / 0:19

    Czekam niecierpliwie na wyniki eksperymentu 🙂

  10. Irmina
    22 września 2012 / 11:47

    genialny przepis ciasto pyszne ;))

    • Marta
      Autor
      22 września 2012 / 11:50

      Super, bardzo się cieszę 🙂

  11. Ola Fasola
    23 września 2012 / 1:03

    Kurde właśnie zrobiłam to ciasto i nie wyszło 🙁
    za długo piekłam biszkopt no patrze białe wilgotne a jak wyjęłam twardeeee jak głaz wygląda ładnie ale jest tak twarde że nie da się go pokroić nożem 🙁

    • Marta
      Autor
      23 września 2012 / 10:11

      Ola małe sprostowanie 🙂 To nie jest przecież biszkopt, ale kruche ciasto, które zmięknie pod wpływembitej śmietany i masy kajmakowej 😀 przepraszam, że tak późno się zorientowałam, a Ty pewnie już ciasto poświęciłaś na straty… 🙁

  12. Soniucha
    13 października 2012 / 11:28

    Właśnie jestem w trakcie robienia tego smakowicie wyglądającego ciacha:D Przepis prosty jak dla takiego laika w pieczeniu jak ja:P Dam znać za jakąś godzinkę czy mi wyszło 😛 Twoja stronka Marto jest świetna i będę z niej korzystać 🙂 Pozdrawiam:)

    • Marta
      Autor
      13 października 2012 / 12:29

      Czekam na relację, na pewno się uda!:) Dzięki za miłe słowa i pozdrawiam 😀

  13. Soniucha
    13 października 2012 / 12:35

    Jeessoooooooooooooo wyszło !!!!!!! i to jakie!!!!!!MARTO JESTEŚ BOSKA:) Właśnie mąż zasiada do kawy i będzie je chrupać:P Aczkolwiek ciasto jest nadal twardawe ale nie można się powstrzymać(słowa męża). Podejrzewam,że wieczorkiem będzie już miękkie i mokre ale wątpię abyśmy doczekali tej chwili:) SNIKERS NA DOBRE ZAGOŚCI U NAS W DOMKU:) Dziękuję za ten przepis i za odpowiedź Marto:) Ściskam i pozdrawiam:) Miłego weekendu:)

  14. Soniucha
    13 października 2012 / 12:37

    Podpowiedź dla laików…nie gotować mleka 3 h tylko kupić gotową masę krówkową:koszt około 5 zeta .

  15. Soniucha
    13 października 2012 / 12:42

    Aaaaaaaaaaa Marto masz FB może z przepisami??? Bo bym poleciła dalej znajomym:D No i tam jestem częściej :))) Ok kończę i też zasiadam do snikersa:)

  16. Soniucha
    13 października 2012 / 12:44

    Nie no ja jestem blondi !!!!! Teraz ekłam obok po lewej FB 🙂 Zakręcona jak słoik 😛

    • Marta
      Autor
      13 października 2012 / 13:07

      Super, bardzo się cieszę, że smakuje. Sama też uwielbiam!!!Smacznego i do zobaczenia na fb 🙂

  17. Natalia
    17 listopada 2012 / 12:18

    Witam, Marto!
    Mam takie pytanie – o ile wcześniej muszę przygotować ciasto, jeśli ma być gotowe i idealne na uroczystość rodzinną? Nie chcę, by było twarde!
    No i jeszcze jedno: może stać w nocy w lodówce, czy to zepsuje efekt?

    • Marta
      Autor
      17 listopada 2012 / 13:07

      Ja zawsze przygotowuję już poprzedniego dnia późnym wieczorem 😉 Ale myślę, że aby zmiękło „wystarczy” około 6-7 godz. W lodówce pewnie, że może stać, warto nakryć, jeśli mamy tam rzeczy z intensywnym zapachem 🙂

  18. 12 grudnia 2012 / 2:06

    Świetne urozmaicenie na święta.

    • Marta
      Autor
      12 grudnia 2012 / 13:06

      O tak!:)

  19. Judyta
    15 czerwca 2013 / 17:57

    Marta, a ja nie do końca zrozumiałam kwestię ciasta. Po upieczeniu wyłożyć i przeciąć na pół poziomo? Czy może pionowo, na jedną część wyłożyć bitą śmietanę i wyciągnąć drugą cześć i przełożyć?

  20. Marta
    Autor
    15 czerwca 2013 / 18:56

    Judyto, ciasto dzielimy na dwie części i pieczemy je oddzielnie (czyli mamy dwa placki) 🙂 Po upieczeniu na jeden z nich kładziemy bitą śmietanę, przykrywamy kolejnym i na górze tego kolejnego smarujemy masę kajmakową 🙂

  21. Judyta
    16 czerwca 2013 / 1:28

    Ok, dzięki 🙂

    • Marta
      Autor
      16 czerwca 2013 / 8:37

      Nie ma sprawy 🙂 smacznego 🙂

  22. Ania
    11 grudnia 2016 / 19:12

    Najlepsze ciasto świata!

    • Marta
      Autor
      11 grudnia 2016 / 20:38

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  23. Aga
    2 lutego 2017 / 11:31

    Ciasto wyszło przepysznie 🙂

    • Marta
      Autor
      2 lutego 2017 / 23:50

      Bardzo mi miło 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
2 + 16 =