Site icon marta-gotuje.pl

Ciasto z porzeczkami

Uwielbiam lato! Wszystkie stragany wyglądają teraz tak pięknie i kusząco, aż trudno przejść obojętnie : ) Tym razem nie mogłam się oprzeć czarnym porzeczkom, których 100 g pokrywa prawie 260% dziennego zapotrzebowania na witaminę C – jednego z najcenniejszych przeciwutleniaczy ; ) Dodałam je do błyskawicznego i pysznego ciasta, które miałam okazję spróbować u Edyty i od tej wizyty nie mogłam o nim zapomnieć : ) Zazwyczaj nie przepadam za ucieranymi ciastami, ale to jest tak delikatne, wilgotne, że podbije każde serce. Polecam!


Składniki na ciasto (blacha o wymiarach 24×36 cm):
  • 250 g margaryny
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 16 g cukru waniliowego ew. wanilinowego
  • 400 g mąki
  • 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 400 g czarnej porzeczki

Margarynę utrzeć z jajkami, żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym na delikatny puch. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną wraz z proszkiem do pieczenia, cały czas miksując. Na koniec dodać 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, wymieszać. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i przełożyć do lodówki. W tym czasie obrać i umyć czarną porzeczkę, osuszyć i przygotować kruszonkę.

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g masła
  • 185 g mąki
  • 100 g cukru
  • 16 g cukru waniliowego ew. wanilinowego

Masło roztopić. Suche składniki wymieszać i zalać je roztopionym masłem, dokładnie wymieszać, by wszystkie składniki się połączyły. Na schłodzone ciasto przełożyć owoce i posypać przygotowaną kruszonką. Piec w piekarniku rozgrzanym do 185 C (opcja grzania góra-dół) przez ok. 35 minut do tzw. suchego patyczka.

Smacznego : )

* Sfinansowano z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw


Exit mobile version