Kontakt

blog kulinarny

Ciasto z porzeczkami

Uwielbiam lato! Wszystkie stragany wyglądają teraz tak pięknie i kusząco, aż trudno przejść obojętnie : ) Tym razem nie mogłam się oprzeć czarnym porzeczkom, których 100 g pokrywa prawie 260% dziennego zapotrzebowania na witaminę C – jednego z najcenniejszych przeciwutleniaczy ; ) Dodałam je do błyskawicznego i pysznego ciasta, które miałam okazję spróbować u Edyty i od tej wizyty nie mogłam o nim zapomnieć : ) Zazwyczaj nie przepadam za ucieranymi ciastami, ale to jest tak delikatne, wilgotne, że podbije każde serce. Polecam!


Ciasto z czarnymi porzeczkami

Składniki na ciasto (blacha o wymiarach 24×36 cm):
  • 250 g margaryny
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 16 g cukru waniliowego ew. wanilinowego
  • 400 g mąki
  • 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 400 g czarnej porzeczki

Margarynę utrzeć z jajkami, żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym na delikatny puch. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną wraz z proszkiem do pieczenia, cały czas miksując. Na koniec dodać 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, wymieszać. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i przełożyć do lodówki. W tym czasie obrać i umyć czarną porzeczkę, osuszyć i przygotować kruszonkę.

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g masła
  • 185 g mąki
  • 100 g cukru
  • 16 g cukru waniliowego ew. wanilinowego

Masło roztopić. Suche składniki wymieszać i zalać je roztopionym masłem, dokładnie wymieszać, by wszystkie składniki się połączyły. Na schłodzone ciasto przełożyć owoce i posypać przygotowaną kruszonką. Piec w piekarniku rozgrzanym do 185 C (opcja grzania góra-dół) przez ok. 35 minut do tzw. suchego patyczka.

Smacznego : )

* Sfinansowano z Funduszu Promocji Owoców i Warzyw

Ciasto z porzeczkami
Ciasto z porzeczkami i kruszonką
Ucierane ciasto z owocami
Ciasto z owocami i kruszonką

logamniejsze



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 23 lipca, 2014
Kategorie: Ciasta, Ciasta ucierane, Ciasta z kruszonką, Ciasta z owocami, Konkursy, akcje, eventy

26 komentarzy

    1. Dokładnie tak smakuje 🙂

    1. Cieszę się, że smakowało 🙂

  1. to widzę, że w kolejnej kwestii sie zgadzamy 😀 ja tez wolę inne ciacha niż ucierane, choc niektore mi smakuja, a najbardziej wolę tarty 🙂

    1. W wielu kwestiach się zgadzamy 🙂

  2. uwielbiam wilgotne, owocowe ciasta! wygląda jak z najlepszej cukierni:)

    1. Bardzo mi miło 🙂 Ola polecam, bo ciasto bardzo proste, a wiem, że fanką pieczenia nie jesteś 😀

  3. Aga

    Uwielbiam takie ciasta! A Twoje wygląda obłędnie!

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  4. Alina

    Najlepszy przepis na ucierane ciasto jaki poznałam (a spróbowałam wiele), zawsze mi wychodzi, dzięki Marto 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  5. Kora

    Z rabarbarem się uda?

    1. Marta

      Oczywiście 🙂

  6. Beti

    Pyszne i proste, polecam 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  7. Gabi

    Ciacho idealne, zawsze mi się udaje, a mam dwie lewe ręce do pieczenia 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę 🙂

  8. Róża

    Super przepis, upiekłam w wersji z rabarbarem i wyszło idealne!

  9. Kora

    Bardzo fajne ciacho, goście zadowoleni więc i ja szczęśliwa 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  10. Aria

    Wyszło bardzo delikatne, zrobiłam z truskawkami i zmniejszyłam ilość kruszonki, bo nie przepadam. Poza tym super 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że ciasto smakowało 🙂 akurat u nas kruszonki nigdy za wiele 😉

  11. Kasia

    Pyszne polecam 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakował 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
23 − 16 =


Top