Ciecierzyca po bretońsku to idealne rozgrzewające i sycące danie, które robi się prawie samo : ) Zamiast popularnej fasoli mamy cieciorkę, która pasuje tu równie idealnie. Pysznie i zdrowo. Polecam!!!
Składniki:
- 500 g ciecierzycy
- 1 duża cebula
- 1 duża kiełbasa korzenna (ok. 200 g)
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 200 g koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, majeranek, kmin rzymski
Ciecierzycę przepłukać, namoczyć na noc, a następnie ugotować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Cebulę i kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce oleju. Przełożyć do ugotowanej ciecierzycy i gotować razem przez kilkanaście minut. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy do smaku. Wymieszać i gotować kolejne kilka minut. Opcjonalnie można zagęścić ciecierzycę po bretońsku przez dodanie niewielkiej ilości wody wymieszanej z mąką.
Smacznego!