Site icon marta-gotuje.pl

Cytrynowy sernik na czekoladowym spodzie

Obłędnie pyszny, aromatyczny sernik cytrynowy na czekoladowym spodzie. Świetnie sprawdzi się na świątecznym stole i nie tylko. Sernik jest idealnie kremowy, bardzo szybki do przygotowania, nie opada. Polecam!!!

Szybki sernik cytrynowy

Sernik cytrynowy na czekoladowym spodzie przepis

Spód (tortownica o średnicy 26 cm):

Wszystkie składniki przełożyć do miski i dokładnie wymieszać łyżką lub zagnieść palcami. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Mocno i równomiernie ugnieść całą powierzchnię spodu, ponownie łyżką lub palcami, dzięki temu będzie chrupiący. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C (góra-dół) przez ok. 13 minut. Wyjąć, odstawić do wystygnięcia i stwardnienia. Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 160 C (góra-dół).

Masa twarogowa:

Twaróg zmiksować z cukrem i śmietaną do połączenia. Kolejno wbijać po jednym jajku, krótko miksując. Dodać budyń i skórkę cytrynową, ostatni raz krótko zmiksować. Przelać na zimny spód. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 C (góra-dół) przez 60 minut. Po upieczeniu studzić przy delikatnie uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wystudzony wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. 

Smacznego!

Sernik cytrynowy na czekoladowym spodzie
Prosty sernik cytrynowy
Sernik cytrynowy przepis

Jak zrobić sernik cytrynowy

Film z przygotowania obejrzycie na moim kanale YouTube – zapraszam do subskrybowania 🎥

Pozostałe przepisy na sernik

Więcej przepisów znajdziecie na moim Facebooku i Instagramie

Exit mobile version