Site icon marta-gotuje.pl

Cytrynowy sernik

Jak wiecie nie trzeba mnie długo namawiać, żeby upiec sernik ; ) Pomysł na tą cytrynową wersję podejrzałam w książce „Mała, wielka uczta” P. Stępień, a że lista składników była dość krótka od razu zabrałam się do pracy. Dzięki dodatkowi cytryny, sernik jest bardzo aromatyczny i orzeźwiający. Polecam!



Składniki (tortownica o średnicy 23 cm):

  • 1 kg twarogu półtłustego
  • 180 g cukru
  • skórka otwarta z 1 cytryny
  • sok z 1 cytryny
  • 3 jaja (wielkość L)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować na gładką masę. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 C (opcja grzania góra-dół) i piec około godziny. (Na końcu pieczenia można delikatnie poruszyć formą – upieczone ciasto nie będzie już galaretowate na środku). Upieczony sernik wyjąć z piekarnika, ostudzić.

Składniki na lukier:

  • sok z 1/2 cytryny
  • ok. 160 g cukru pudru

Sok z połowy cytryny wymieszać z cukrem pudrem. Polać na schłodzone ciasto.

Smacznego : )






Exit mobile version