Site icon marta-gotuje.pl

Czekoladowa babka drożdżowa

Drożdżowa babka to obok serników mój zdecydowany faworyt wśród wielkanocnych wypieków. W zeszłym roku zachwalałam Wam jej jasną wersję (którą lubimy do tego stopnia, że piekę ją nie tylko na Święta ; ) Tym razem w ramach urozmaicenia postawiłam na czekoladową odmianę, która oczywiście również mnie oczarowała. Babka pięknie wyrasta, jest bardzo puszysta i długo zachowuje świeżość. Inspiracja tutaj. Zdecydowanie polecam!!!

Składniki na zaczyn:

  • 45 g świeżych drożdży
  • 125 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 200 ml ciepłego mleka (ale nie gorącego)

Do dużej miski (może być misa miksera) rozkruszyć drożdże, zalać mlekiem, dodać mąkę i cukier. Energicznie wymieszać i odstawić w ciepłe do wyrośnięcia na 40 min.

Składniki na ciasto:

  • 375 g mąki
  • 80 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 40 g kakao (dobrej jakości)
  • 2 jajka
  • 4 duże żółtka
  • 120 g stopionego masła
  • 2 szczypty soli
  • 1 szklanka rodzynek (namoczonych przez godzinę w herbacie)

Do wyrośniętego zaczynu dodać jajka, żółtka, cukry oraz mąkę wymieszaną z kakao i solą. Wyrabiać ciasto przez 10 minut (użyłam w tym celu robota  kuchennego, ciasto jest dość klejące), a następnie dodać roztopione i przestudzone masło. Wyrabiać przez kolejne 10 minut. Ciasto musi wchłonąć cały tłuszcz i być gładkie oraz błyszczące. Pod koniec zagniatania dodać przygotowane rodzynki.

Dużą formę na babkę wysmarować miękkim masłem (ok. 1 łyżki) i przełożyć do niej ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut w ciepłe miejsce (babka już przed pieczeniem sporo wyrośnie). Piekarnik rozgrzać do 170 stopni (opcja grzania góra-dół).  Przełożyć do niego babkę i piec ok. 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Studzić na kratce.

Składniki na polewę:

  • 50 g masła
  • 10 łyżek mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 kopiaste łyżki kakao

Mleko, masło i cukier przełożyć do garnka/rondelka i podgrzewać do chwili aż masło i cukier się rozpuszczą. Następnie do garnka dodać kakao i podgrzewać przez chwilę, cały czas energicznie mieszając rózgą. Po zdjęciu z ognia, polewę mieszać trzepaczką jeszcze przez około minutę (w tym czasie odrobinę zgęstnieje) a następnie polać nią babkę.

Smacznego!

Exit mobile version