Kontakt

blog kulinarny

Babka drożdżowa

Bardzo długo przymierzałam się do przygotowania drożdżowej babki, a kiedy ostatecznie znalazłam chwilę okazało się, że pomimo całej szafki z blachami brakowało mi tej potrzebnej do upieczenia babki… ; ) Ciasto było już jednak gotowe i na szczęście znalazłam tortownicę z kominem, więc kształt został mniej więcej zachowany… Najważniejsze, że w smaku jest przepyszna! Do Świąt zostało kilka dni, więc byłam gotowa na eksperymenty, ale pierwszy polecony przepis okazał się strzałem w dziesiątkę. Bardzo lekka i puszysta – zdecydowanie polecam!!!


Wielkanocna babka drożdżowa
Składniki na zaczyn:

  • 40 g świeżych drożdży
  • 200 ml mleka
  • 125 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru

Drożdże rozkruszyć do miski, zalać letnim mlekiem. Dodać mąkę, cukier i dokładnie wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 40 min.

Składniki na babkę o średnicy 24 cm:

  • 375 g mąki pszennej
  • 80 g cukru
  • 2 jajka (używam rozmiar L)
  • 3 żółtka
  • 2 szczypty soli
  • skórka otarta z 1 sparzonej i umytej cytryny
  • 100 g masła

Do wyrośniętego zaczynu dodać mąkę, cukier, jajka, żółtka, sól i skórkę z cytryny. Bardzo dokładnie wyrobić ciasto (ok. 15 minut, ja używam w tym celu robota kuchennego ponieważ ciasto jest trochę klejące, a nie należy podsypywać go dodatkowo mąką, aby zachowało delikatność po upieczeniu). Po tym czasie dodać roztopione i przestudzone masło i wyrabiamy kolejne 10 minut do czasu, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i wchłonie całe masło. Formę do pieczenia babki smarujemy masłem i przekładamy do niej ciasto. Przykrywamy ściereczką/ręcznikiem kuchennym i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20 minut. Po tym czasie przekładamy babkę do rozgrzanego do 170 C piekarnika (opcja grzania góra-dół) i pieczemy przez ok. 30 minut do tzw. suchego patyczka, a następnie wyjmujemy z formy i studzimy na kratce. Babka urośnie sporo ponad formę, może się również zbyt mocno przypiekać od góry, wtedy polecam przykryć ją papierem do pieczenia ; )

Składniki na lukier:

  • 2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 6-8 łyżeczek wody

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Tak przygotowany lukier przełożyć na przestudzoną babkę. Jeśli chcecie, aby babka dłużej zachowała świeżość polecam przechowywać pod przykryciem ; )

Smacznego : )


Babka drożdżowa


Baba drożdżowa
 


Wielkanocna baba drożdżowa

Smaki dzieciństwa

Wielkanocne Smaki - edycja IV


Follow my blog with Bloglovin



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 14 kwietnia, 2014
Kategorie: Babki, Ciasta, Ciasta drożdżowe, Ciasta świąteczne, Dania dla dzieci, Drożdżowe, Wielkanoc, Wyroby na różne okazje

20 komentarzy

  1. Piękna, drożdżowej jeszcze nie piekłam, i chyba nawet nie jadłam 🙂

    1. Marta

      Jest pyszna! polecam wypróbować nie tylko na Święta 🙂

  2. Ja też przymierzam się do drożdżowej babki, ale zastanawiam się, czy nie jest za sucha.

    1. Marta

      Zdecydowanie nie! jest mięciutka i pyszna, moim zdaniem lepsza niż piaskowa 🙂

      1. O to stanowczo muszę wypróbować 🙂

        1. Na pewno nie będziesz żałować 🙂

  3. Obowiązkowo drożdżowa na Swięta ! Wspaniała 🙂

    1. Od teraz to także obowiązkowa pozycja na naszym stole 😉

  4. gunia

    ciasto wyszlo mi strasznie glutowate az mikser nie dawAl rady… zobacze co bedzie po upieczeniu…

    1. Marta

      Zwykle końcówki od miksera raczej nie radzą sobie z ciastem drozdzowym… Polecam robot kuchenny z przystawką do ciasta drożdżowego lub najprościej wyrabianie ręczne 🙂 po 25 minutach wyrabiania ciasta ręką na pewno osiągnie pożądana gładką konsystencję 🙂

  5. Agusia

    Świetny przepis! Babka wyszła mięciutka i bardzo aromatyczna, na pewno będę piec częściej niż raz do roku. Dziękuję 🙂

    1. Super, że smakowała 🙂

  6. Babka jest super, piekłam na mleku zwykłym a potem na sojowym – w obu wersjach poezja!!!. Najważniesza jej cecha to puszystość. Ja warabiam mikserem z hakami i daje radę. Polecam ten przepis, pierwsza babka drożdżowa, która mi wyszła, bo nigdy nie miałam samozaparcia do wyrabiania ciasta ręką…

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂 a wersja z mlekiem sojowym świetna, muszę wypróbować 🙂

  7. Gosia

    Genialna i bardzo puszysta!

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakowała 🙂

  8. Ola

    Babka jest przepyszna 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakowała 🙂

  9. Carla

    Wyszła idealnie 🙂 menu na wielkanoc mam już ułożone z Twoją stroną dziękuję za inspirację jeszcze się nie zawiodłam a Twój sernik z mascarpone zrobił ostatnio furorę wśród koleżanek z pracy 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Dokończ operację * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Top