Site icon marta-gotuje.pl

Dwukolorowa babka z polewą czekoladową

Przepis na dwukolorową babkę z polewą czekoladową na pewno przypadnie Wam do gustu. Babka wychodzi delikatna i pyszna. Sprawdzony przepis na babkę gwarantuje, że wychodzi wilgotna i długo zachowuje świeżość. Idealnie sprawdzi się na wielkanocnym stole. Babka jest bardzo prosta i szybka do przygotowania, przepis, który zawsze się udaje. Polecam!!

Babka dwukolorowa

Przepis na dwukolorową babkę

Składniki (średnica foremki: 23 cm):

Jak zrobić babkę

Jajka zmiksować z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać olej, mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksować. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao, wymieszać. Do drugiej dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Formę na babkę wysmarować masłem, wysypać mąką. Przełożyć ciasto, na zmianę jasne i ciemne. Piec w 170° C (góra-dół) przez ok. 45 minut, do suchego patyczka.

Polewa:

Gorzką czekoladę posiekać. Zalać mocno podgrzaną kremówką. Odstawić na kilka minut, po tym czasie wymieszać na gładką polewę. Udekorować babkę.

Smacznego!

Przepis krok po kroku możecie obejrzeć na moim kanale YouTube – zapraszam do subskrybowania.

.
Dwukolorowa babka
Dwukolorowa babka z polewą czekoladową
Dwukolorowa babka z czekoladą
Babka dwa kolory

Pozostałe przepisy na babki

Zapraszam również na mój Instagram.

Exit mobile version