Site icon marta-gotuje.pl

Dyniowe cynamonki przepis

Dyniowe cynamonki to przepyszne bułeczki z cynamonem wzbogacone o dodatek puree z dyni, które zapewnia im nie tylko piękny kolor, ale również dodaje niezwykłej puszystości i delikatności. Smak dyni nie jest wyczuwalny. Bardzo proste do przygotowania i obłędnie pyszne. Polecam!!!

Dyniowe cynamonki przepis

Ciasto drożdżowe(8 bułeczek):

*Użyłam puree z dyni hokkaido, które jest zwarte, jeśli korzystacie z bardziej płynnego puree dodatek wody można pominąć.

W letnim mleku rozpuścić drożdże, dodać 1 łyżkę mąki i 2 łyżki cukru, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Pozostałe składniki wymieszać, dodać wyrośnięty zaczyn. Dokładnie wyrobić gładkie i elastyczne ciastom najlepiej przy użyciu robota kuchennego. Misę z ciastem przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 60 minut.

Nadzienie:

Wyrośnięte ciasto odgazować, przełożyć na delikatnie wysypaną mąką stolnicę. Rozwałkować na kształt przypominający prostokąt. Posmarować roztopionym masłem, posypać cukrem i cynamonem. Zwinąć wzdłuż krótszego boku, podzielić na 8 części. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, odstawić do wyrośnięcia na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie przełożyć do rozgrzanego do 180 C (termoobieg) piekarnika i piec przez ok. 25 minut. Udekorować lukrem.

Lukier:

Cukier puder wymieszać z łyżką wody. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty dodać trochę więcej wody.

Smacznego!

Dyniowe cynamonki
Bułeczki cynamonowe z dynią

Film z przygotowania obejrzycie na moim kanale YouTube – zapraszam do subskrybowania 🙂

Więcej przepisów znajdziecie na moim Facebooku i Instagramie

Exit mobile version