Kiedy tylko nadchodzi weekend obowiązkowo przygotowuję duże ilości wszelakich placuszków na śniadanie ; ) Ponieważ sezon dyniowy w pełni postanowiłam wypróbować panckes z dodatkiem dyniowego puree, które poleciła mi Agnieszka : ) Placuszki wychodzą bardzo puszyste, nie są zbyt słodkie, więc podałam je z dodatkiem miodu, który idealnie się wkomponował. Spróbujcie sami! ; )
Składniki (ok. 12 sztuk):
- 200 g puree z dyni
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 2 jajka (wielkość L)
- 2 łyżki oleju
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu cynamonu
- 1 łyżka brązowego cukru
Purre z dyni połączyć z jogurtem, roztrzepanymi jajkami oraz olejem. Dodać wymieszane suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i cukier. Wymieszać i smażyć na rozgrzanej teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu, na złoty kolor.
Smacznego : )