Kontakt

blog kulinarny

Dyniowe placuszki

Kiedy tylko nadchodzi weekend obowiązkowo przygotowuję duże ilości wszelakich placuszków na śniadanie ; ) Ponieważ sezon dyniowy w pełni postanowiłam wypróbować panckes z dodatkiem dyniowego puree, które poleciła mi Agnieszka : ) Placuszki wychodzą bardzo puszyste, nie są zbyt słodkie, więc podałam je z dodatkiem miodu, który idealnie się wkomponował. Spróbujcie sami! ; )


Dyniowe pancakes

Składniki (ok. 12 sztuk):

  • 200 g puree z dyni
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 2 jajka (wielkość L)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  •  1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu cynamonu
  • 1 łyżka brązowego cukru

Purre z dyni połączyć z jogurtem, roztrzepanymi jajkami oraz olejem. Dodać wymieszane suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i cukier. Wymieszać i smażyć na rozgrzanej teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu, na złoty kolor.

Smacznego : )


Dyniowe placuszki


Pumpkin pancakes

Sposób na dynię 2015



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 10 października, 2015
Kategorie: Dania dietetyczne, Dania dla dzieci, Dla matek karmiących, Naleśniki, Pancakes, Placuszki, Śniadania, Zdrowa żywność

22 komentarzy

  1. Klara

    Bardzo smaczne 🙂 Miodu nie lubię, ale dosłodziłam syropem klonowym 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że smakowały 🙂

  2. Basia

    Pysznie się prezezntują 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję, zachęcam do wypróbowania 🙂

  3. Bardzo fajne jesienne placuszki 🙂

  4. Jania

    Uwielbiam Twoje placuszki, pozdrawiam 🙂

    1. Marta

      Dziękuję i również pozdrawiam 🙂

  5. Justyna

    Bardzo nam smakują 🙂 dodałam orzechy, pycha 😀

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂

  6. Marcia

    Dla mnie trochę za mało słodkie, choć dla dzieci będą pasować …

    1. Marta

      Również jestem miłośnikiem słodkości, na szczęście ilość słodyczy można łatwo dopasować 🙂

    1. Marta

      Miło mi, że smakowały 🙂

  7. Kama

    Smaczne i szybkie, czyli śniadanko idealne 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu 🙂

  8. Magda

    W weekend zawładnęły naszym śniadaniowym menu 🙂 rewelacja!

    1. Marta

      Super, mam nadzieję, że teraz dołączą do stałego weekendowego menu 😉

  9. Krzysztof

    Zastanawiam się czy do pieczenia można użyć GOFROWNICY?

    1. Marta

      Nie próbowałam, ale można sprawdzić, jakby przywierały zawsze można przerzucić się na patelnię 🙂

  10. Agnieszka

    Smaczne placuszki. Robiłam dwa razy i jeszcze kiedyś zrobię 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
17 + 16 =


Top