Kontakt

blog kulinarny

Domowe mleko migdałowe

Przygotowanie domowego mleka roślinnego zawsze wydawało mi się dość skomplikowane ; ) Na szczęście za sprawą mojej koleżanki Olgi (pozdrawiam! : ) udało mi się zgłębić temat i okazuje się, że jest to nie tylko proste, ale również sporo tańsze niż zakup takiego mleka w sklepowej wersji ; ) Olga polecała mi mleko kokosowe, ale będąc w posiadaniu sporej ilości migdałów zdecydowałam się na drobną modyfikację. Mleko jest pyszne, bardzo aromatyczne, świetnie sprawdza się również w wypiekach, a także owsiankach itp. Polecam!!!


Mleko migdałowe


Składniki

  • 1/2 szklanki blanszowanych migdałów
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • mała szczypta soli

Migdały zalać zimną wodą, odstawić na noc do wymoczenia. Następnego dnia odcedzić, przepłukać wodą. Wrzucić do blendera wraz z wodą i solą, zmiksować na najwyższych obrotach przez około minutę. Przecedzić przez gazę i przelać do butelki/ szklanego słoika.

Smacznego : )



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 9 października, 2015
Kategorie: Bez glutenu, Dania dietetyczne, Dania dla dzieci, Dla matek karmiących, Napoje, Top 10, Zdrowa żywność

17 komentarzy

  1. Kaśka

    To mi się przyda od zaraz 😀

    1. Marta

      Świetnie 🙂 daj znać jak smakowało 🙂

  2. Lila

    Jeszcze nie miałam okazji spróbować, ale składniki są, więc na noc nastawiam migdały 🙂

    1. Marta

      Super- warto, smacznego 🙂

  3. Aga

    Ja się mobilizuję do przygotowania domowego mleka 🙂

    1. Marta

      To naprawdę proste! mam nadzieję, że się skusisz 🙂

  4. Gośka

    Dziękuję bardzo lubię migdały, więc mleko pewnie pyszne 🙂

    1. Marta

      Jeśli lubisz migdały tym bardziej zachęcam do wypróbowania 🙂

  5. Wspaniałe 🙂 idealne do owsianki lub musli 🙂

    1. Marta

      Zdecydowanie 🙂 planuję dodać do puddingu chia 🙂

  6. KassiaK

    Od jutra rozpoczynam odchudzanie, kto sie odchudza ze mna? Nie bedzie latwo ale trzeba sie wziac za siebie. Szukalam duzo w internecie i mam juz dobry plan na chudniecie, wpiszcie sobie w google – xxally radzi jak szybko schudnac – i powiedzcie co o tym sadzicie.

  7. Klara

    Super przepis! mleczko pychaaa

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że smakowało 🙂

  8. Magda

    Uwielbiam ten przepis, takie to proste a ile taniej wychodzi niż mleko migdałowe ze sklepu!

    1. Marta

      Zdecydowanie 🙂 polecam również przygotować w ten sposób mleko kokosowe 🙂

  9. Natalia

    Super jakie to proste dzięki!!!

    1. Marta

      Nie ma za co dziękować! Miło mi, że przepis się przyda 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
14 − 12 =


Top