Site icon marta-gotuje.pl

Flaczki

Flaczki to podobno jedna z tych zup, do których trzeba dorosnąć : ) Być może jest w tym trochę prawdy, bo moje dzieci nadal nie za bardzo są do niej przekonane, w przeciwieństwie do mojego Męża, który od lat ją uwielbia. A jak jest u Was? : ) Jeśli nie mieliście okazji wypróbować, zacznijcie od tego przepisu, wychodzą pyszne – polecam!!!

Składniki:

Składniki na zasmażkę:

Flaki przełożyć do garnka, jeśli są w dużych kawałkach to pokroić w mniejsze paski, zalać zimną wodą. Zagotować, odcedzić na sicie, wylewając wodę. Przelać zimną wodą, ponownie przełożyć do garnka i zalać zimną wodą. Gotować przez 20 minut od momentu zagotowania. Odcedzić i ponownie przepłukać zimną wodą. Odstawić.

Wołowinę opłukać, przełożyć do dużego garnka i zalać 2 ½ litra zimnej wody. Zagotować i przecedzić do drugiego garnka przez sitko o bardzo małych oczkach, aby pozbyć się „szumu” (można też zebrać go szumówką, bez przelewania). Dodać obrane 1-2 marchewki, 1 pietruszkę, por i ¼ selera. Dodać 2 płaskie łyżeczki soli, ½ łyżeczki mielonego pieprzu, 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego i 5 ziaren czarnego pieprzu. Gotować co najmniej godzinę na wolnym ogniu (mięso powinno być prawie miękkie).
Rosół przecedzić przez drobne sito do drugiego garnka. Warzywa, liście, ziele i pieprz wyrzucić, a mięso pokroić w drobne paseczki i dodać do rosołu razem z odgotowanymi flakami. Doprawić 3 ziarenkami ziela angielskiego, 5 ziarenkami pieprzu, 2 liśćmi laurowymi i ¼ łyżeczki chili.
Dodać również pozostałe obrane i starte na dużych oczkach tarki warzywa – 1 marchewkę, 1 pietruszkę, ¼ selera. Jeśli flaczki będą zbyt gęste można dolać trochę zimnej wody, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Gotować około 60 minut, a pod koniec gotowania doprawić do smaku – dodać ¼ łyżeczki imbiru, ½ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej. Przygotować zasmażkę. Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i zasmażyć na jasny kolor. Dodać 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki i chwilę przesmażyć razem. Do zasmażki wlewać powoli gorący rosół od flaków (ok 1 chochelki) cały czas mieszając, aby nie było grudek. Przelać do flaków, zagotować i gotować razem kilka minut. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać majeranek.

Smacznego!

Inspiracja

Exit mobile version