Flaczki to podobno jedna z tych zup, do których trzeba dorosnąć : ) Być może jest w tym trochę prawdy, bo moje dzieci nadal nie za bardzo są do niej przekonane, w przeciwieństwie do mojego Męża, który od lat ją uwielbia. A jak jest u Was? : ) Jeśli nie mieliście okazji wypróbować, zacznijcie od tego przepisu, wychodzą pyszne – polecam!!!
Składniki:
- 1 kg flaków wołowych (oczyszczonych i odgotowanych)
- 1/2 kg chudej wołowiny bez kości (np. łopatka, udziec)
- 2-3 duże marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek pora
- 1/2 dużego selera
- 4 liście laurowe
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 10 ziaren czarnego pieprzu
- sól, pieprz, chili
- imbir, gałka muszkatołowa
- majeranek
Składniki na zasmażkę:
- 1 i 1/2 łyżki masła
- 1 i 1/2 łyżki mąki
- 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
Flaki przełożyć do garnka, jeśli są w dużych kawałkach to pokroić w mniejsze paski, zalać zimną wodą. Zagotować, odcedzić na sicie, wylewając wodę. Przelać zimną wodą, ponownie przełożyć do garnka i zalać zimną wodą. Gotować przez 20 minut od momentu zagotowania. Odcedzić i ponownie przepłukać zimną wodą. Odstawić.
Wołowinę opłukać, przełożyć do dużego garnka i zalać 2 ½ litra zimnej wody. Zagotować i przecedzić do drugiego garnka przez sitko o bardzo małych oczkach, aby pozbyć się „szumu” (można też zebrać go szumówką, bez przelewania). Dodać obrane 1-2 marchewki, 1 pietruszkę, por i ¼ selera. Dodać 2 płaskie łyżeczki soli, ½ łyżeczki mielonego pieprzu, 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego i 5 ziaren czarnego pieprzu. Gotować co najmniej godzinę na wolnym ogniu (mięso powinno być prawie miękkie).
Rosół przecedzić przez drobne sito do drugiego garnka. Warzywa, liście, ziele i pieprz wyrzucić, a mięso pokroić w drobne paseczki i dodać do rosołu razem z odgotowanymi flakami. Doprawić 3 ziarenkami ziela angielskiego, 5 ziarenkami pieprzu, 2 liśćmi laurowymi i ¼ łyżeczki chili.
Dodać również pozostałe obrane i starte na dużych oczkach tarki warzywa – 1 marchewkę, 1 pietruszkę, ¼ selera. Jeśli flaczki będą zbyt gęste można dolać trochę zimnej wody, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Gotować około 60 minut, a pod koniec gotowania doprawić do smaku – dodać ¼ łyżeczki imbiru, ½ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej. Przygotować zasmażkę. Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i zasmażyć na jasny kolor. Dodać 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki i chwilę przesmażyć razem. Do zasmażki wlewać powoli gorący rosół od flaków (ok 1 chochelki) cały czas mieszając, aby nie było grudek. Przelać do flaków, zagotować i gotować razem kilka minut. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać majeranek.
Smacznego!