Site icon marta-gotuje.pl

Galaretkowy tort

Tort z galaretek to idealna propozycja na przyjęcie dla dzieci. Jego przygotowanie nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych, choć potrzebujemy sporo czasu i cierpliwości, aby całość odpowiednio zastygła. Super pomysł na upalne dni, kiedy goście nie zawsze mają ochotę na kremowe akcenty ; ) Polecam!!! 


Składniki:

Silikonową formę wysmarować delikatnie olejem kokosowym ( wyjęcie tortu z formy to zdecydowanie najtrudniejsza część ; ) i przełożyć ją na duży talerz, na którym będziemy mogli przenosić ją z płynną galaretką do lodówki. Pierwszą galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku i przelać na pół do dwóch szklanek. Do jednej z nich wlać pół szklanki zimnej wody, do drugiej bardzo wolno wlać 1/3 szklanki mleka cały czas mieszając. Galaretkę rozrobioną w samej wodzie przelać do formy i chłodzić w lodówce do czasu aż się zetnie, a następnie delikatnie wylać część galaretki z mlekiem i ponownie schłodzić w lodówce do czasu aż się zetnie.  W taki sam sposób postąpić z pozostałymi galaretkami.  Kiedy całość dobrze się zetnie (najlepiej zostawić w lodówce na całą noc) ostrożnie wyjąć z formy. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!










Inspiracja
Exit mobile version