Site icon marta-gotuje.pl

Jednogarnkowa zupa pomidorowa z ryżem i warzywami

Pyszna jednogarnkowa zupa pomidorowa z ryżem. Szybka do przygotowania, gęsta i bardzo pożywna, dzięki dodatkowi warzyw i mięsa. Wyjątkowy sposób przygotowania podpatrzyłam u Izy i jest tak bezproblemowy, że bardzo przypadł mi do gustu. Porcja wychodzi spora i sycąca (dla 4 głodnych osób), a zupę najlepiej zjeść krótko po przygotowaniu, bo z upływającym czasem ryż wchłania coraz więcej płynu, pęcznieje i z zupy może się zrobić pomidorowe risotto ; ) Polecam!!!

Składniki:

Kawałki kurczaka przełożyć na dno rozgrzanego garnka, skórą do dołu. Smażyć do czasu aż się przyrumienią i ze skóry wytopi się tłuszcz. Tłuszcz odlać, a do udek dodać liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i wodę. Gotować do miękkości mięsa, a następnie wyjąć kurczaka i przyprawy z wywaru. Mięso oddzielić od skóry i kości, porwać je na mniejsze kawałki. Warzywa obrać, korzeniowe zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por pokroić w ćwierć plasterki.

Do wrzącego wywaru wsypać opłukany wcześniej na sicie ryż, gotować ok. 6 minut. Dorzucić rozdrobnione warzywa, sól i gotować kolejne 4 minuty. Do garnka dodać koncentrat pomidorowy, cukier i podzielone na kawałeczki ugotowane mięso, gotować jeszcze 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając. Podawać z posiekanym koperkiem.

Smacznego!

Exit mobile version