Jogurtowiec, znany również jako jogurtownik, to jeden ze smaków dzieciństwa : ) Kojarzy mi się z takim oszukanym sernikiem, bo pomimo podobieństw nie zawiera dodatku sera ; ) Bardzo kremowy, śmietankowy, wprost rozpływa się w ustach. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji go wypróbować, zachęcam, aby szybko to nadrobić. Polecam!!!
Składniki na spód (tortownica o średnicy 26 cm):
- 70 g masła
- 130 g mąki pszennej
- 60 g cukru trzcinowego
- większa szczypta soli morskiej
Masło roztopić. Dodać pozostałe składniki i dokładnie połączyć, zagniatając mocno między palcami. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i równo rozprowadzić mocno przyciskając do dna (im mocniej będziemy ugniatać, tym ciasto będzie bardziej chrupiące po upieczeniu). Przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 C (góra-dół) i piec przez ok. 10 minut, do lekkiego przyrumienienia. Następnie wyjąć z piekarnika, odstawić do wystygnięcia i stwardnienia.
Masa jogurtowa:
- 1 kg jogurtu greckiego (10%)
- 40 g mąki
- 230 g cukru trzcinowego
- szczypta soli morskiej
- 4 jajka (wielkość L)
- 140 g kwaśnej śmietany
- 2 brzoskwinie lub 1 mango
Jogurt krótko zmiksować, aby go delikatnie spulchnić. Dodać kolejno mąkę, cukier trzcinowy i szczyptę soli, mieszając tylko do połączenia się składników. Następnie dodawać po jednym jajku i kwaśną śmietanę, delikatnie zmiksować do połączenia. Dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie lub mango i wymieszać szpatułką. Przełożyć na przestudzony spód. Wstawić do rozgrzanego do 220 C (góra-dół) piekarnika i piec przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150 C (góra-dół) i piec kolejne 50 minut lub do czasu, gdy boki będą ścięte, a środek delikatnie trzęsący (u mnie zajęło to 70 minut). Wyjąć z piekarnika i odstawić na jakiś czas do stężenia. W tym czasie przygotować masę śmietankową.
Masa śmietankowa:
- 400 g kwaśnej śmietany
- 40 g cukru pudru
Cukier puder przesiać do śmietany i wymieszać na gładką masę. Przelać na jogurtowiec i równo rozprowadzić. Wstawić do piekarnika (rozgrzanego do 150 C góra-dół) na 5 minut. Wyjąć, wystudzić i wstawić do lodówki na całą noc.
Smacznego!
Przepis z książki „Lubię. Atlas z przepisami”