Site icon marta-gotuje.pl

Jogurtowiec

Jogurtowiec, znany również jako jogurtownik, to jeden ze smaków dzieciństwa : ) Kojarzy mi się z takim oszukanym sernikiem, bo pomimo podobieństw nie zawiera dodatku sera ; ) Bardzo kremowy, śmietankowy, wprost rozpływa się w ustach. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji go wypróbować, zachęcam, aby szybko to nadrobić. Polecam!!!


Składniki na spód (tortownica o średnicy 26 cm):

Masło roztopić. Dodać pozostałe składniki i dokładnie połączyć, zagniatając mocno między palcami. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i równo rozprowadzić mocno przyciskając do dna (im mocniej będziemy ugniatać, tym ciasto będzie bardziej chrupiące po upieczeniu). Przełożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 C (góra-dół) i piec przez ok. 10 minut, do lekkiego przyrumienienia. Następnie wyjąć z piekarnika, odstawić do wystygnięcia i stwardnienia.

Masa jogurtowa:

Jogurt krótko zmiksować, aby go delikatnie spulchnić. Dodać kolejno mąkę, cukier trzcinowy i szczyptę soli, mieszając tylko do połączenia się składników. Następnie dodawać po jednym jajku i kwaśną śmietanę, delikatnie zmiksować do połączenia. Dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie lub mango i wymieszać szpatułką. Przełożyć na przestudzony spód. Wstawić do rozgrzanego do 220 C (góra-dół) piekarnika i piec przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150 C (góra-dół) i piec kolejne 50 minut lub do czasu, gdy boki będą ścięte, a środek delikatnie trzęsący (u mnie zajęło to 70 minut). Wyjąć z piekarnika i odstawić na jakiś czas do stężenia. W tym czasie przygotować masę śmietankową.

Masa śmietankowa:

Cukier puder przesiać do śmietany i wymieszać na gładką masę. Przelać na jogurtowiec i równo rozprowadzić. Wstawić do piekarnika (rozgrzanego do 150 C góra-dół) na 5 minut. Wyjąć, wystudzić i wstawić do lodówki na całą noc.

Smacznego!




Przepis z książki „Lubię. Atlas z przepisami”

Exit mobile version