Obłędnie pyszny mazurek z białą czekoladą i czarną porzeczką. Kruche, kakaowe ciasto w towarzystwie kremu z białej czekolady, a całość zwieńczona kwaskowatymi ziarenkami granatu, które świetnie przełamują słodycz mazurka. Polecam!!!
Składniki na kruchy spód (blacha 35x11cm lub tortownica 25 cm):
- 155 g mąki pszennej
- 20 g ciemnego kakao
- 50 g cukru pudru
- 100 g masła
- szczypta soli
- 1 żółtko
Masło pokroić na małe kawałki, dodać resztę składników, zagnieść ciasto. Uformować kształt przypominający kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 15 minut. Dno i boki blachy wylepić zimnym ciastem, nakłuć je widelcem i piec przez 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 190 C (termoobieg). Wyjąć, przestudzić.
Składniki na krem czekoladowy:
- 200 g białej czekolady
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
Śmietankę mocno podgrzać, zdjąć z ognia i dodać posiekaną czekoladę. Po dwóch minutach wymieszać całość na aksamitny krem.
Dodatkowo:
- 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki (bez cukru)
- granat lub marakuja
- płatki migdałów
Na ostudzony spód rozsmarować dżem, całość zalać kremem z białej czekolady. Schłodzić w lodówce. Udekorować owocami granatu lub marakui oraz płatkami migdałów.
Smacznego!