Site icon marta-gotuje.pl

Kakaowy mazurek z białą czekoladą

Obłędnie pyszny mazurek z białą czekoladą i czarną porzeczką. Kruche, kakaowe ciasto w towarzystwie kremu z białej czekolady, a całość zwieńczona kwaskowatymi ziarenkami granatu, które świetnie przełamują słodycz mazurka. Polecam!!!

Składniki na kruchy spód (blacha 35x11cm lub tortownica 25 cm):

Masło pokroić na małe kawałki, dodać resztę składników, zagnieść ciasto. Uformować kształt przypominający kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 15 minut. Dno i boki blachy wylepić zimnym ciastem, nakłuć je widelcem i piec przez 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 190 C (termoobieg). Wyjąć, przestudzić.

Składniki na krem czekoladowy:

Śmietankę mocno podgrzać, zdjąć z ognia i dodać posiekaną czekoladę. Po dwóch minutach wymieszać całość na aksamitny krem.

Dodatkowo:

Na ostudzony spód rozsmarować dżem, całość zalać kremem z białej czekolady. Schłodzić w lodówce. Udekorować owocami granatu lub marakui oraz płatkami migdałów.

Smacznego!

Exit mobile version