Kakaowy mazurek z białą czekoladą

Obłędnie pyszny mazurek z białą czekoladą i czarną porzeczką. Kruche, kakaowe ciasto w towarzystwie kremu z białej czekolady, a całość zwieńczona kwaskowatymi ziarenkami granatu, które świetnie przełamują słodycz mazurka. Polecam!!!

Mazurek z białą czekoladą

Składniki na kruchy spód (blacha 35x11cm lub tortownica 25 cm):

  • 155 g mąki pszennej
  • 20 g ciemnego kakao
  • 50 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 1 żółtko

Masło pokroić na małe kawałki, dodać resztę składników, zagnieść ciasto. Uformować kształt przypominający kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 15 minut. Dno i boki blachy wylepić zimnym ciastem, nakłuć je widelcem i piec przez 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 190 C (termoobieg). Wyjąć, przestudzić.

Składniki na krem czekoladowy:

  • 200 g białej czekolady
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%

Śmietankę mocno podgrzać, zdjąć z ognia i dodać posiekaną czekoladę. Po dwóch minutach wymieszać całość na aksamitny krem.

Dodatkowo:

  • 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki (bez cukru)
  • granat lub marakuja
  • płatki migdałów

Na ostudzony spód rozsmarować dżem, całość zalać kremem z białej czekolady. Schłodzić w lodówce. Udekorować owocami granatu lub marakui oraz płatkami migdałów.

Smacznego!

Mazurek z białą czekoladą przepis
Mazurek z białą czekoladą i czarną porzeczką

Komentarzy: 23

  1. Kasia
    22 marca 2021 / 10:45

    Przepiękny i na pewno pyszny 🙂

    • Marta
      Autor
      22 marca 2021 / 23:08

      Dziękuję i polecam 🙂

  2. Majka
    22 marca 2021 / 11:43

    Piękny piękny i jeszcze raz piękny ❤ Muszę nabyć taką foremkę 😉

    • Marta
      Autor
      22 marca 2021 / 23:10

      Bardzo dziękuję 🙂 foremkę mam z Duki, ma wyjmowane dno i ciasto świetnie odchodzi, więc śmiało polecam 🙂

      • Majka
        22 marca 2021 / 23:21

        Dziękuję za polecenie 😊

        • Marta
          Autor
          24 marca 2021 / 23:37

          Nie ma sprawy 🙂

          • Majka
            5 kwietnia 2021 / 20:48

            Foremka świetna, mazurek wspaniały 🥰 Cieszył się powodzeniem 😉

          • Marta
            Autor
            6 kwietnia 2021 / 11:40

            Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂

  3. Nina
    22 marca 2021 / 12:33

    Już sobie wyobrażam jakie to musi być cudownie słodziutkie i pyszne 🙂 Taka foremka to za mało 🙂

    • Marta
      Autor
      22 marca 2021 / 23:11

      Oj tak słodyczy nie można mu odmówić 😀

  4. Aneta
    22 marca 2021 / 13:49

    Czy piec w innej temperaturze oraz zmienić czas pieczenia jeśli mam piekarnik bez termoobiegiu?

    • Marta
      Autor
      22 marca 2021 / 23:12

      Podwyższyłabym temp. o 10 C, czas bez zmian, ale dużo zależy od piekarnika, trzeba obserwować 🙂

  5. Anita
    22 marca 2021 / 14:35

    Przepiękny!!!

    • Marta
      Autor
      22 marca 2021 / 23:12

      Bardzo dziękuję 🙂

  6. Sue
    22 marca 2021 / 17:53

    Aż ślinka cieknie na sam widok 😁

    • Marta
      Autor
      22 marca 2021 / 23:12

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  7. Wiola
    22 marca 2021 / 21:43

    Wspanialy mazurek 🙂

    • Marta
      Autor
      22 marca 2021 / 23:13

      Super, że przypadł do gustu 🙂

  8. Ewa
    23 marca 2021 / 12:47

    Cos pysznego! Bardzo syty jeden mały kawałek wystarczy wiec mimo małych rozmiarów całkiem podzielny 🙂

    • Marta
      Autor
      24 marca 2021 / 23:38

      Zdecydowanie tak 🙂

  9. Natalia
    28 marca 2021 / 12:02

    Rewelacyjny, słodki ale o to chodzi w mazurkach 🙂

    • Marta
      Autor
      28 marca 2021 / 22:22

      🙂 🙂 🙂

  10. Oliwia
    20 czerwca 2022 / 21:19

    A czy na tortownicę 22 cm by wyszło ? Czy za duza ??

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
21 − 17 =