Site icon marta-gotuje.pl

Pyzy drożdżowe (kluski na parze)

Pyzy drożdżowe zwane również kluskami na parze to tradycyjny przepis z polskiej kuchni. Moja Babcia przyrządzała je perfekcyjnie, kojarzą mi się z bardzo prostym, wiosennym obiadem z dodatkiem jajka i kalafiora ; ) Przeważnie jemy je z bułką tartą, ale można podawać również do gulaszu, czy na słodko polane sosem. Dzieci je uwielbiają : ) Polecam!!!



Składniki na ok. 12 sztuk:

Do letniego mleka dodać rozkruszone drożdże oraz 1/2 łyżki cukru. Zaczyn wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W tym czasie rozpuścić masło, a żółtko utrzeć z 1 łyżką cukru. Dodać do wyrośniętego zaczynu, razem z solą i rozpuszczonym masłem.Wymieszać i stopniowo dodawać mąkę wyrabiając ciasto. Powinno być elastyczne i ładnie odchodzić od ręki. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, a następnie rozwałkować na grubość ok. 2-3 cm. (Stolnicę można delikatnie podsypać mąką.) Szklanką wykrawać kółeczka i odstawić do wyrośnięcia.
Gotować na parze (pod przykryciem) przez 15 minut, jeśli tak jak ja nie posiadacie specjalnego garnka do gotowania na parze, można zagotować wodę w zwykłym garnku i umieścić w nim metalowe sitko (ale tak, żeby woda nie dotykała klusek).

Smacznego : )



Exit mobile version