Site icon marta-gotuje.pl

Kostka alpejska

Od kiedy moja przyjaciółka ugościła mnie tym ciastem nazwanym przez nią kostką alpejską, wprost nie mogłam o nim zapomnieć ; )  Zamysł ciasta mniej więcej pozostał, choć modyfikowałam otrzymany od Karoliny przepis przygotowując spód na czekoladowo-biszkoptowym cieście, na wierzchu uwzględniając składniki z moich domowych zasobów i upodobań : ) Polecam ; )


Składniki na biszkopt (blacha o wymiarach 25×33 cm):

  • 7 jajek (wielkości L)
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/3 szklanki mąki tortowej
  • 1/3 szklanki mąki krupczatki
  • 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao dobrej jakości
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki octu
  • 50 g gorzkiej czekolady

Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać po 1 łyżce cukru (białego i trzcinowego). Do żółtek dodać proszek do pieczenia oraz ocet i szybko wymieszać. Żółtka powinny „zblednąć” i powiększyć swoją objętość. Przełożyć je do ubitych białek i dokładnie zmiksować, aż masa dobrze się połączy (około 2 minut). Mąki przesiać wraz z kakao i dodawać partiami do jajecznej masy. Delikatnie połączyć mieszając (niezbyt długo) od boków i dna do środka naczynia. Na koniec dodać posiekaną lub startą na drobnych oczkach tarki gorzką czekoladę i wymieszać drewnianą/sylikonową łyżką. Przełożyć na blachę, której dno wysmarowane jest masłem i wyłożone papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 C (termoobieg) przez ok. 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i blachy, obrócić do góry i przełożyć na deskę. Zdjąć papier do pieczenia i pozostawić na kilka minut, aby w razie nierówności biszkopt się wyrównał.  Po tym czasie studzić na kratce. Naponczować wystudzoną kawą.

Pozostałe składniki:

  • 1 puszka masy kajmakowej (400 g)
  • ok. 200 bezików (przepis na domowe bezy tutaj)
  • 500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36 %
  • 250 g serka mascarpone
  • 50 g gorzkiej czekolady

Kremówkę ubijamy na sztywno. Do serka mascarpone dodajemy część ubitej kremówki i mieszamy silikonową/drewnianą szpatułką. Stopniowo dodajemy resztę ubitej śmietanki do czasu aż masa dobrze się połączy i będzie jednolita. Przestudzony biszkopt smarujemy masą kajmakową, na to przekładamy bezy i całość zakrywamy śmietanową masą. Górę ciasta ozdabiamy pokrojoną lub startą gorzką czekoladą. Całość przekładamy do lodówki. Najlepiej smakuje podane w kilka godzin po przygotowaniu, kiedy bezy są jeszcze chrupiące.

Smacznego!




Exit mobile version