Kostka hiszpańska to jedno z ulubionych ciast mojej Mamy. Powiem Wam szczerze, że osobiście nie przepadam za maślanym kremem i tortowymi ciastami, ale po spróbowaniu kawałka tego wypieku zdecydowanie zmieniam zdanie : ) Kakaowy biszkopt w połączeniu z delikatnym maślanym, czekoladowym kremem, bezą i kawą, przełożone kwaskowym dżemem z czarnej porzeczki, a całość zwieńczona kawową bitą śmietaną- musicie tego spróbować : ) Kostka hiszpańska idealnie nadaje się również do przygotowania w formie tortu, choć pewnie potrzebowałaby wtedy delikatnej modyfikacji nazwy ; ) Polecam!!!
Kostka hiszpańska przepis
Składniki na biszkopt (blacha 25×36 cm):
- 4 jaja (wielkość L, w temp. pokojowej)
- szczypta soli morskiej
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 90 g mąki pszennej tortowej
- 35 g ciemnego kakao
Białka ubić wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, po jednej łyżce, cały czas ubijając. Następnie dodać żółtka, zmiksować. Dodać przesianą mąkę wraz z kakao, wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (termoobieg) przez ok. 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i blachę opuścić z 30 cm na podłogę, aby biszkopt pozostał równy. Wystudzić.
Składniki do nasączenia:
- 125 ml kawy lub wody wymieszanej z 3 łyżkami likieru kawowego
Składniki na krem czekoladowy:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
- 180 ml mleka
- 350 g masła (temp. pokojowa)
- 1 niepełna szklanka cukru pudru
- 2 łyżki ekstraktu z wanilii lub wódki
- 3 łyżki naturalnej, zmielonej kawy
- 300 g suchych bezików
Mleko podgrzać do wrzenia i zdjąć z ognia. Dodać posiekaną gorzką i mleczną czekoladę, odstawić na chwilę, a następnie wymieszać, tak aby czekolada się rozpuściła. Delikatnie przestudzić, zachowując nadal płynną konsystencję. Masło utrzeć z cukrem, do uzyskania jasnej i puszystej masy. Dodać ekstrakt z wanilii oraz kawę i zmiksować. Stopniowo wlewać czekoladową masę, cały czas miksując. Dodać beziki i delikatnie wymieszać. (Bardzo duże kawałki można odrobinę pokruszyć).
Dodatkowo:
- 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
- 500 ml śmietanki kremówki 36% (dobrze schłodzonej)
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka naturalnej, zmielonej kawy
- kakao do dekoracji
Gotowy biszkopt nasączyć kawą (pozostawić go na blaszce). Posmarować dżemem z czarnej porzeczki, a następnie kremem czekoladowo-kawowym z bezami. Wyrównać i schłodzić przez ok. 3-4 godziny. Kremówkę ubić z cukrem pudrem i kawą do powstania kremu, przełożyć na wierzch ciasta i ponownie schłodzić. Przed podaniem wierzch oprószyć kakao.
Smacznego!
Uwaga
Przed podaniem najlepiej wyjąć ciasto z lodówki i trzymać w temp. pokojowej, wtedy maślany krem staje się miękki i wprost rozpływa się w ustach ; )