Site icon marta-gotuje.pl

Kremowy sernik z brzoskwiniami

Delikatny sernik z dużą ilością brzoskwiń, na pysznym czekoladowym spodzie to idealny przepis dla wielbicieli kremowych serników, które wprost rozpływają się w ustach. Prosty do przygotowania, więc sprawdzi się również dla początkujących w kuchni! Polecam : )


Składniki na spód (tortownica o średnicy 25 cm):

Masło roztopić, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto bardzo dokładnie dociskając do dna. Im mocniej dociśniemy tym bardziej spód będzie chrupiący. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C (góra-dół) przez 10 minut, a następnie wyjąć z piekarnika, ostudzić, aby spód stwardniał.

Składniki na masę serową:

Twaróg zmiksować, aby go delikatnie spulchnić, dodać po kolei: mąkę, cukier trzcinowy, sól, po jednym jajku oraz śmietanę, cały czas miksując tylko do połączenia się składników. Do masy przełożyć świeże, pokrojone w mniejsze kawałki brzoskwinie (delikatnie osączone z nadmiaru soku) i delikatnie wymieszać szpatułką. Przełożyć na wystudzony spód i piec w piekarniku rozgrzanym do 220 C (góra-dół) przez 10 minut.  Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150 C (góra-dół) i piec kolejne 50 minut do czasu aż boki sernika będą ścięte, a środek delikatnie trzęsący. * Dużo zależy od piekarnika i rodzaju sera, czasem może to potrwać zdecydowanie dłużej, nawet 90 minut.Wyjąć z piekarnika i wystudzić, a następnie schłodzić przez noc w lodówce.

Smacznego!




Inspiracja

Exit mobile version