Kontakt

blog kulinarny

Kremowy sernik z brzoskwiniami

Delikatny sernik z dużą ilością brzoskwiń, na pysznym czekoladowym spodzie to idealny przepis dla wielbicieli kremowych serników, które wprost rozpływają się w ustach. Prosty do przygotowania, więc sprawdzi się również dla początkujących w kuchni! Polecam : )


Sernik z brzoskwiniami przepis


Składniki na spód (tortownica o średnicy 25 cm):

  • 75 g masła
  • 130 g mąki pszennej
  • 20 g kakao dobrej jakości (bez cukru)
  • 65 g cukru trzcinowego
  • szczypta soli

Masło roztopić, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć ciasto bardzo dokładnie dociskając do dna. Im mocniej dociśniemy tym bardziej spód będzie chrupiący. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C (góra-dół) przez 10 minut, a następnie wyjąć z piekarnika, ostudzić, aby spód stwardniał.

Składniki na masę serową:

  • 1 kg zmielonego twarogu do sernika (może być z wiaderka)
  • 40 g mąki pszennej
  • 240 g cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 3 jajka (rozmiar L)
  • 150 g kwaśnej śmietany
  • 450 g świeżych brzoskwiń pokrojonych w mniejsze kawałki

Twaróg zmiksować, aby go delikatnie spulchnić, dodać po kolei: mąkę, cukier trzcinowy, sól, po jednym jajku oraz śmietanę, cały czas miksując tylko do połączenia się składników. Do masy przełożyć świeże, pokrojone w mniejsze kawałki brzoskwinie (delikatnie osączone z nadmiaru soku) i delikatnie wymieszać szpatułką. Przełożyć na wystudzony spód i piec w piekarniku rozgrzanym do 220 C (góra-dół) przez 10 minut.  Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150 C (góra-dół) i piec kolejne 50 minut do czasu aż boki sernika będą ścięte, a środek delikatnie trzęsący. * Dużo zależy od piekarnika i rodzaju sera, czasem może to potrwać zdecydowanie dłużej, nawet 90 minut.Wyjąć z piekarnika i wystudzić, a następnie schłodzić przez noc w lodówce.

Smacznego!


kremowy sernik z brzoskwiniami


sernik z brzoskwiniami


kremowy sernik przepis

Inspiracja



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 16 sierpnia, 2017
Kategorie: Ciasta, Ciasta z owocami, Serniki

28 komentarzy

  1. Kacha

    Ależ pysznie on wygląda !!!

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  2. Aga

    Mniam kocham Twoje serniki więc już czuję że ten też będzie pyszny 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, dziękuję 🙂

  3. Ewa

    Na pewno w weekend zrobie 🙂

    1. Marta

      Super, daj znać jak smakowało 🙂

  4. Aśka

    Fajny pomysł lubię wypieki z brzoskwiniami 🙂

    1. Marta

      Ja również, pieczone brzoskwinie są pyszne 🙂

  5. Monia

    mniam mniam 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakowało 🙂

  6. Justyna

    Uwielbiam serniki ten wygląda pysznie 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  7. Gabi

    Fajne połączenie z brzoskwiniami 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  8. Kinia

    Wyszedł super 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakował 🙂

  9. Ewcia

    zostało coś jeszcze

    1. Marta

      Niestety nie 😉 znika błyskawicznie 😉

    1. Marta

      Bardzo dziękuję i zachęcam do wypróbowania 🙂

  10. J.

    Przepyszny jest a ten ciemny spód poezja od dziś mój ulubieniec do każdego sernika 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakowało 🙂 czekoladowy spód również należy do moich ulubionych 🙂

  11. Idealne z pyszną kawą

    1. Marta

      Miło mi, że posmakowało 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakował 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top