Dzisiaj ostatki, więc mam dla Was idealną propozycję na zakończenie karnawału. Każdy z Was zapewne zna przepis na chruściki, ale być może nie spotkaliście się jeszcze z ich „laną” wersją. Według mnie nie ma z tą tradycyjną zbyt wiele wspólnego, w smaku są gdzieś pomiędzy chruścikami a oponkami ; ) Lany chrust wymaga mniejszego nakładu sił, nie musimy wałkować ciasta, wystarczy całość zmiksować i smażyć na tłuszczu tworząc oryginalne kształty. Polecam!
Lany Chrust przepis
Składniki:
- 3 jajka (wielkość L)
- duże opakowanie cukru wanilinowego
- 150 ml mleka
- 1 łyżeczka spirytusu
- 200 g mąki pszennej
- szczypta soli
- olej do smażenia (lub smalec), cukier puder do oprószenia
Jak zrobić Lany Chrust
Żółtka utrzeć z cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Cały czas miksując, stopniowo dodawać mleko, spirytus i mąkę. Białka ubić wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę. Przełożyć do ciasta i delikatnie wymieszać (ciasto będzie dość płynne). Masę przełożyć do szprycy z końcówką do nadziewania pączków lub woreczka foliowego z delikatnie obciętym narożnikiem i wylać na gorący tłuszcz tworząc wzory. Smażyć z obu stron do lekkiego zarumienienia (należy uważać, gdyż dzieje się to błyskawicznie ; ) odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Przestudzone udekorować cukrem pudrem.
Smacznego!
Pozostałe przepisy na Tłusty Czwartek
Zapraszam również na mój kanał YouTube