Lany chrust przepis na Tłusty Czwartek

Dzisiaj ostatki, więc mam dla Was idealną propozycję na zakończenie karnawału. Każdy z Was zapewne zna przepis na chruściki, ale być może nie spotkaliście się jeszcze z ich „laną” wersją. Według mnie nie ma z tą tradycyjną zbyt wiele wspólnego, w smaku są gdzieś pomiędzy chruścikami a oponkami  ; ) Lany chrust wymaga mniejszego nakładu sił, nie musimy wałkować ciasta, wystarczy całość zmiksować i smażyć na tłuszczu tworząc oryginalne kształty. Polecam!


Lane-chrusciki

Lany Chrust przepis

Składniki:

  • 3 jajka (wielkość L)
  • duże opakowanie cukru wanilinowego
  • 150 ml mleka
  • 1 łyżeczka spirytusu
  • 200 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • olej do smażenia (lub smalec), cukier puder do oprószenia

Jak zrobić Lany Chrust

Żółtka utrzeć z cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Cały czas miksując, stopniowo dodawać mleko, spirytus i mąkę. Białka ubić wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę. Przełożyć do ciasta i delikatnie wymieszać (ciasto będzie dość płynne). Masę przełożyć do szprycy z końcówką do nadziewania pączków lub woreczka foliowego z delikatnie obciętym narożnikiem i wylać na gorący tłuszcz tworząc wzory. Smażyć z obu stron do lekkiego zarumienienia (należy uważać, gdyż dzieje się to błyskawicznie ; ) odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Przestudzone udekorować cukrem pudrem.

Smacznego!


Lany-chrust-przepis

Lany chrust

Pozostałe przepisy na Tłusty Czwartek

Zapraszam również na mój kanał YouTube

Komentarzy: 41

  1. Nina
    9 lutego 2016 / 10:55

    Genialne są 🙂

    • Marta
      Autor
      9 lutego 2016 / 23:02

      Super! 🙂

  2. MiNiA
    9 lutego 2016 / 11:36

    Takich jeszcze nie jadłam 🙂

    • Marta
      Autor
      9 lutego 2016 / 23:02

      Mam nadzieję, że się skusisz 🙂

  3. 9 lutego 2016 / 13:19

    wygląda bardzo smacznie 🙂

    • Marta
      Autor
      9 lutego 2016 / 23:02

      Polecam wypróbować 🙂

  4. 9 lutego 2016 / 13:23

    Te chrusty wyglądają cudownie.

    • Marta
      Autor
      9 lutego 2016 / 23:02

      Bardzo dziękuję 🙂

  5. Jaga
    9 lutego 2016 / 14:17

    Na pewno zrobię 🙂

    • Marta
      Autor
      9 lutego 2016 / 23:03

      Super, daj znać jak smakowało 🙂

  6. Asia
    9 lutego 2016 / 15:05

    Fajny pomysł !

    • Marta
      Autor
      9 lutego 2016 / 23:03

      Dziękuję 🙂

  7. Kasia
    9 lutego 2016 / 16:56

    Cudeńka dosłownie, na pewno pyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      9 lutego 2016 / 23:03

      Bardzo mi miło, że przypadły do gustu 🙂

  8. Rota
    9 lutego 2016 / 22:56

    Apetycznie wyglądają :):)

    • Marta
      Autor
      9 lutego 2016 / 23:03

      Bardzo dziękuję, są bardzo smaczne 🙂

  9. Misia
    10 lutego 2016 / 0:22

    Jak to smacznie wygląda… dlaczego nie zajrzałam do Ciebie wcześniej, a jutro już popielec buuuu 😉

    • Roxy
      10 lutego 2016 / 22:14

      Misia ja dzisiaj weszłam i to samo pomyśłałam :(((((

      • Marta
        Autor
        11 lutego 2016 / 12:54

        Post ścisły trudna sprawa 🙂

    • Marta
      Autor
      11 lutego 2016 / 12:54

      Popielec już za nami, więc o ile nie masz postanowienia, że w post nie jesz słodyczy, zachęcam do wypróbowania 🙂

  10. Majka
    29 stycznia 2017 / 11:57

    Zniknęło w mig 😋

    • Marta
      Autor
      30 stycznia 2017 / 0:03

      Super 🙂

        • Marta
          Autor
          21 lutego 2020 / 11:34

          Osobiście nie próbowałam, ale powinno być ok 🙂

  11. Ula
    15 lutego 2017 / 17:56

    Przepyszne!!!!:)

    • Marta
      Autor
      15 lutego 2017 / 23:50

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  12. Ewa
    22 lutego 2017 / 22:16

    Przepyszne polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      23 lutego 2017 / 15:51

      Super, że posmakowało 🙂

    • Marta
      Autor
      23 lutego 2017 / 15:53

      Bardzo i miło, że smakowało 🙂

  13. Olga
    23 lutego 2017 / 22:48

    Świetny przysmak trochę jak pączek trochę faworek i mamy połącznie idealne 🙂

    • Marta
      Autor
      23 lutego 2017 / 23:08

      Bardzo się cieszę, że posmakowało 🙂

  14. Ola
    8 lutego 2018 / 17:36

    Przepyszne !!!

    • Marta
      Autor
      9 lutego 2018 / 1:01

      Super, że posmakowało 🙂

    • Marta
      Autor
      9 grudnia 2018 / 1:56

      Bardzo dziękuję i polecam wypróbować 🙂

  15. Mania
    18 lutego 2020 / 13:41

    Pyszności i super wyglądają dzieciaki miały frajdę 🙂

    • Małgosia
      18 lutego 2020 / 19:22

      Czy zamiast łyżeczki spirytusu mogę użyć łyżeczkę octu? Tak jak czasami do bazy się dodaje . Czy ewentualnie można bez?

      • Marta
        Autor
        21 lutego 2020 / 11:32

        Zamieniłabym np. na wódkę, ale słyszałam, że niektórzy korzystają z octu, więc można wypróbować 🙂

    • Marta
      Autor
      21 lutego 2020 / 11:31

      Bardzo mi miło 🙂

  16. Agata
    18 stycznia 2021 / 13:25

    Przepyszne i dzieciaki kochają te kształty 😋

    • Marta
      Autor
      19 stycznia 2021 / 15:04

      Super 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
16 + 25 =