Kontakt

blog kulinarny

Zupa z soczewicy

Bardzo lubię wszelkiego rodzaju zupy, zwłaszcza te pożywne i rozgrzewające. Pomimo, że za soczewicą nie przepadam do zup i gulaszu pasuje mi idealnie. Zupa świetnie sprawdzi się również dla osób dbających o linię, talerz (ok. 400 ml) ma zaledwie 130 kcal i moc składników odżywczych ; ) Polecam!


Zupa z ciecierzycy
Składniki na wywar:

  • 4 skrzydełka kurczaka (można pominąć w wersji wegetariańskiej)
  • 3 litry wody
  • zielona część pora
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 1 pietruszka
  • 1 marchewka
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • sól, pieprz

Mięso opłukać, warzywa umyć, obrać. Zalać wodą, dodać przyprawy. Całość gotować na niewielkim ogniu, pod przykryciem do miękkości. (Od zagotowania wody ok. 60 min.)

Pozostałe składniki:

  • 1 łyżka oleju kokosowego lub masła klarowanego
  • 1 cebula
  • 2 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 ząbki czosnek
  • świeży imbir – kawałek ok. 3 cm
  • 2 puszki pomidorów krojonych bez skórki
  • 1/2 l przecieru pomidorowego
  • 250 g soczewicy
  • 1/2 łyżeczki kminku

Marchewki i pietruszkę umyć, obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Cebulę pokroić w kostkę. Całość podsmażyć na rozgrzanym oleju do czasu aż się zeszklą (ok. 3 min.) Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, starty na małych oczkach tarki imbir, pomidory i przecier. Dusić ok. 5 minut. Dodać przecedzony przez sito wywar i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i zblendować na gładką masę. Dodać przepłukaną soczewicę i kminek. Gotować do miękkości soczewicy. Doprawić do smaku.

Smacznego !

Inspiracja



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 11 lutego, 2016
Kategorie: Bezglutenowe, Dania dietetyczne, Dania dla dzieci, Dania dla matek karmiących, Dania obiadowe, Wegańskie, Wegetariańskie, Zdrowa żywność, Zupy

30 komentarzy

  1. Mania

    Muszę zrobić!!!!!

  2. Aga

    a to ma być soczewica czy ciecierzyca? bo chyba wkradł się błąd;) pozdrawiam;)

    1. Marta

      Prawda! dziękuję za czujność, soczewica oczywiście 🙂

  3. Julka

    Wygląda pysznie 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję 🙂

  4. mniam! 🙂 zupka w sam raz dla mnie 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że przypadła do gustu 🙂

  5. Kinga

    Uwielbiam takie zupki 🙂

    1. Marta

      Mam nadzieję, że spróbujesz 🙂

  6. Mimi

    Zapowiada się ciakawie jeszcze z soczewicą nie jadłam 🙂

    1. Marta

      Mam nadzieję, że się skusisz 🙂

  7. Agata

    Piękny kolor, mniam mniam!

    1. Marta

      Polecam wypróbować 🙂

  8. Misia

    Cudeńko <3 kocham soczewicę!!!

    1. Marta

      W takim razie koniecznie polecam 🙂

  9. Madzia

    Fajna zupka chętnie wypróbuję 🙂

    1. Marta

      Daj znać jak smakowało 🙂

  10. Krysss

    Zupa cudowna, ale Twoje zdjęcia coraz piękniejsze jestem oczarowana 🙂

    1. Marta

      Bardzo dziękuję jest mi ogromnie miło 🙂

  11. Michalina

    Pyszna zupka 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakowała 🙂

  12. Majka

    Bomba smakowa i bomba witaminowa 🙂 Rewelacja 😉

    1. Marta

      Super, że posmakowała 🙂

  13. Mimi

    Pyszna zupka! dzieci jadły aż im się uszy trzęsły 🙂

    1. Marta

      Super, najlepsza rekomendacja 🙂

  14. Majka

    No muszę jeszcze dwa grosze wtrącić: kocham tę zupkę ❤ U nas bez dokładek się nie obędzie. Ja dziś trzy talerze pod rząd 😉 Dzieciaki podzielają moje zamiłowanie do tego dania😉

    1. Marta

      Bardzo się cieszę, że te dwa grosze wtrąciłaś, bo takie komentarze cieszą podwójnie 🙂

  15. a.

    Zupa wyszła przepyszna polecam 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
20 − 13 =


Top