Site icon marta-gotuje.pl

Lany chrust przepis na Tłusty Czwartek

Dzisiaj ostatki, więc mam dla Was idealną propozycję na zakończenie karnawału. Każdy z Was zapewne zna przepis na chruściki, ale być może nie spotkaliście się jeszcze z ich „laną” wersją. Według mnie nie ma z tą tradycyjną zbyt wiele wspólnego, w smaku są gdzieś pomiędzy chruścikami a oponkami  ; ) Lany chrust wymaga mniejszego nakładu sił, nie musimy wałkować ciasta, wystarczy całość zmiksować i smażyć na tłuszczu tworząc oryginalne kształty. Polecam!


Lany Chrust przepis

Składniki:

Jak zrobić Lany Chrust

Żółtka utrzeć z cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Cały czas miksując, stopniowo dodawać mleko, spirytus i mąkę. Białka ubić wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę. Przełożyć do ciasta i delikatnie wymieszać (ciasto będzie dość płynne). Masę przełożyć do szprycy z końcówką do nadziewania pączków lub woreczka foliowego z delikatnie obciętym narożnikiem i wylać na gorący tłuszcz tworząc wzory. Smażyć z obu stron do lekkiego zarumienienia (należy uważać, gdyż dzieje się to błyskawicznie ; ) odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Przestudzone udekorować cukrem pudrem.

Smacznego!



Pozostałe przepisy na Tłusty Czwartek

Zapraszam również na mój kanał YouTube

Exit mobile version