Makaron z czosnkiem, oliwą i bobem to bardziej rozbudowana wersja klasycznego spaghetti aglio e olio. Przepyszny w swej prostocie, a dodatek bobu dodaje mu letniego charakteru. Całość została posypana aromatyczną, cytrynowo-ziołową bułką tartą, która nie tylko podbija smak, ale sprawia, że danie jest bardziej sycące. Polecam!!
Składniki na makaron:
- 1 opakowanie świeżego bobu
- 250 g makaronu spaghetti lub linguine
- 2 płaskie łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1 ząbek czosnku
Do osolonego wrzątku wrzucić bób i gotować przez 5 minut. Odcedzić, zalać zimną wodą i obrać z łupinek. Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Odcedzić zachowując 1/2 szklanki wody z gotowania. Na patelnię wlać oliwę i masło, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Podgrzewać na wolnym ogniu, aż czosnek zmięknie, dodać obrany bób i podgrzewać razem przez 4 minuty. Dodać makaron i kilka łyżek wody z gotowania makaronu. Wymieszać i podgrzewać kolejne 2 minuty. Przełożyć na talerze i posypać ziołową bułką tartą.
Bułka tarta:
- 2 łyżki masła
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 2 łyżki bułki tartej
W małym rondelku rozgrzać na małym ogniu masło. Dodać skórkę cytrynową, a po minucie posiekane zioła oraz bułkę tartą. Smażyć około 2 minut, aż bułka się zarumieni.
Smacznego!
Inspiracja “Warzywo” D. Wójciak, więcej przepisów na makarony znajdziecie tutaj.