Site icon marta-gotuje.pl

Mazurek kajmakowy

Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na mazurek kajmakowy, który zawsze się udaje i smakuje każdemu. Mazurek jest bardzo prosty i szybki do przygotowania. To taka świąteczna wersja tarty ze słodkim nadzieniem, bo w Święta nie trzeba się przecież martwić o zbędne kalorie ; ) Po przygotowaniu tortu dacquoise zostało mi trochę kajmaku i orzechów włoskich, a piekąc drożdżową babkę nie wykorzystałam całej czekoladowej polewy i tym sposobem powstał pomysł na poniższą wersję ; ) Kruche ciasto to jedno z moich ulubionych (dzięki Ania! ; ), które w tej wersji często wykorzystuję do tart i zawsze się udaje, dlatego zachęcam do wypróbowania także przy innych wypiekach. Polecam!!!


Mazurek kajmakowy przepis

Składniki na kruche ciasto (tortownica o średnicy 25 cm):

  • 175 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1/2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%
  • 1 żółtko

Mąkę przesiać, dodać zimne masło, posiekać nożem. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Owinąć w folię spożywczą i przełożyć do lodówki na ok 2 godziny. Tortownicę wysmarować delikatnie masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na koło odrobinę większe niż forma, po czym przełożyć je do tortownicy, wylepić spód i wyższe brzegi. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 C (termoobieg) przez ok. 25 minut, do uzyskania jasnozłotego koloru.

Pozostałe składniki:

  • 1/2 puszki kajmaku (200 g)
  • garść orzechów włoskich i migdałów
  • 10 g masła
  • 2 łyżki mleka
  • 1/10 szklanki cukru
  • 1 płaska łyżka kakao

Masło z mlekiem i cukrem podgrzewać w rondelku do czasu, aż cukier się rozpuści. Dodać kakao i podgrzewać przez chwilę, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i mieszać ok. minuty, polewa powinna trochę zgęstnieć.  Na upieczony i przestudzony spód mazurka przełożyć kajmak, dodać posiekane orzechy i migdały, polać przygotowaną polewą czekoladową.

Smacznego!



 


Zapraszam na mój Instagram oraz inne przepisy na mazurki

Exit mobile version