Mazurek kajmakowy

Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na mazurek kajmakowy, który zawsze się udaje i smakuje każdemu. Mazurek jest bardzo prosty i szybki do przygotowania. To taka świąteczna wersja tarty ze słodkim nadzieniem, bo w Święta nie trzeba się przecież martwić o zbędne kalorie ; ) Po przygotowaniu tortu dacquoise zostało mi trochę kajmaku i orzechów włoskich, a piekąc drożdżową babkę nie wykorzystałam całej czekoladowej polewy i tym sposobem powstał pomysł na poniższą wersję ; ) Kruche ciasto to jedno z moich ulubionych (dzięki Ania! ; ), które w tej wersji często wykorzystuję do tart i zawsze się udaje, dlatego zachęcam do wypróbowania także przy innych wypiekach. Polecam!!!


Mazurek kajmakowy

Mazurek kajmakowy przepis

Składniki na kruche ciasto (tortownica o średnicy 25 cm):

  • 175 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1/2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%
  • 1 żółtko

Mąkę przesiać, dodać zimne masło, posiekać nożem. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Owinąć w folię spożywczą i przełożyć do lodówki na ok 2 godziny. Tortownicę wysmarować delikatnie masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na koło odrobinę większe niż forma, po czym przełożyć je do tortownicy, wylepić spód i wyższe brzegi. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 C (termoobieg) przez ok. 25 minut, do uzyskania jasnozłotego koloru.

Pozostałe składniki:

  • 1/2 puszki kajmaku (200 g)
  • garść orzechów włoskich i migdałów
  • 10 g masła
  • 2 łyżki mleka
  • 1/10 szklanki cukru
  • 1 płaska łyżka kakao

Masło z mlekiem i cukrem podgrzewać w rondelku do czasu, aż cukier się rozpuści. Dodać kakao i podgrzewać przez chwilę, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i mieszać ok. minuty, polewa powinna trochę zgęstnieć.  Na upieczony i przestudzony spód mazurka przełożyć kajmak, dodać posiekane orzechy i migdały, polać przygotowaną polewą czekoladową.

Smacznego!



 


Zapraszam na mój Instagram oraz inne przepisy na mazurki

Komentarzy: 42

    • Marta
      Autor
      31 marca 2015 / 9:16

      Dziękuję 🙂

  1. Kania
    30 marca 2015 / 20:30

    Pomysł i wykończenie genialne! moje smaki 🙂

    • Marta
      Autor
      31 marca 2015 / 9:16

      Bardzo dziękuję 🙂

  2. Bajaderka
    30 marca 2015 / 21:27

    Świetny przepis, ślinka cieknie na sam widok 🙂

    • Marta
      Autor
      31 marca 2015 / 9:17

      Bardzo mi miło 🙂

  3. Agnieszka
    30 marca 2015 / 22:30

    Bardzo chętnie skorzystam z przepisu, czy żołtka mają być ugotowane?

    • Marta
      Autor
      31 marca 2015 / 9:17

      Żółtka daję surowe 🙂

  4. Iwona
    30 marca 2015 / 22:52

    U mnie też nie jadło się mazurków, ale ciekawie to wygląda 🙂

    • Marta
      Autor
      31 marca 2015 / 9:17

      Polecam, warto wypróbować, ja już jestem „kupiona” 😉

    • Marta
      Autor
      31 marca 2015 / 9:17

      Ale którym? :*

  5. Beti
    31 marca 2015 / 1:03

    Super pomysł na mazurka, u nas koniecznie z podwójnej porcji będzie 🙂

    • Marta
      Autor
      31 marca 2015 / 9:18

      O tak, ten bardzo szybko zniknął ze stołu… 🙂

    • Marta
      Autor
      31 marca 2015 / 22:47

      🙂

  6. Madzia
    31 marca 2015 / 19:21

    Nie wytrzymałam do Wielkanocy i zrobiłam na próbę już teraz…niebo w gębie! z drugiej połowy puszki kajmaku będzie powtórka na swięta 🙂

    • Marta
      Autor
      31 marca 2015 / 22:47

      Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂

  7. Michalina
    31 marca 2015 / 19:38

    Ale kto to wszystko zjada?! 😉

    • Marta
      Autor
      31 marca 2015 / 22:49

      Chętnych nie brakuje 😀

    • Marta
      Autor
      1 kwietnia 2015 / 23:02

      Bardzo się cieszę, że smakował 🙂

  8. Maria
    13 marca 2016 / 19:29

    Przepyszny 🙂 robiłam test na święta i to mój totalny faworyt 🙂

    • Marta
      Autor
      14 marca 2016 / 0:13

      Bardzo mi miło :))

  9. Majka
    15 marca 2016 / 22:48

    U mnie w domu też nigdy nie robiło się mazurka. Ten będzie pierwszy i zapewne pozostanie naszą stałą tradycją 🙂 Smakuje na pewno tak jak wygląda czyli genialnie 🙂

    • Marta
      Autor
      15 marca 2016 / 23:58

      Dużo nas łączy 🙂 o mazurku wcześniej tylko słyszałam, ale zupełnie mnie do niego nie ciągnęło, bo nie wiedziałam, że w rzeczywistości to tarta, najczęściej w wersji bardzo słodkiej 🙂 moje smaki zdecydowanie 😉

  10. Iwona
    11 kwietnia 2017 / 22:38

    Najlepszy mazurek na świecie 🙂

    • Marta
      Autor
      11 kwietnia 2017 / 22:42

      Dziękuję 🙂

  11. Monia
    14 kwietnia 2017 / 19:38

    Przepyszny 🙂

    • Marta
      Autor
      17 kwietnia 2017 / 23:43

      Super, że posmakował 🙂

  12. Basia
    8 kwietnia 2019 / 0:19

    Mazurek jest wspaniały i bardzo łatwo sie robi polecam 😊

    • Marta
      Autor
      8 kwietnia 2019 / 23:37

      Super, że przypadł do gustu 🙂

  13. noxie
    18 kwietnia 2019 / 1:03

    Najłatwiejszy ale też najpyszniejszy jaki jadłam polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      19 kwietnia 2019 / 1:02

      Cieszę się, że posmakował 🙂

  14. Milka
    10 maja 2019 / 10:36

    Pycha upiekłam jako tartę w końcu ciasto też kruche i dodałam banany, pochwał nie było końca!

    • Marta
      Autor
      13 maja 2019 / 14:50

      Super, pozdrawiam 🙂

  15. Monika
    16 marca 2021 / 15:38

    Bardzo dobry mazurek, kruche ciasto rewelacja 🙂

    • Marta
      Autor
      16 marca 2021 / 18:08

      Cieszę się, że posmakował 🙂

  16. Nesca
    1 kwietnia 2021 / 10:26

    Witam.
    Jaka duża blaszka do pieczenia zamiast tortownicy?

    • Marta
      Autor
      1 kwietnia 2021 / 10:58

      21×21 będzie ok 🙂

  17. Asia
    30 marca 2023 / 22:31

    Czy na blachę 25×36 podwoić składniki czy zwiększyć o połowę?

    • Marta
      Autor
      2 kwietnia 2023 / 3:20

      Po przeliczeniu wychodzi 1,83 porcji, więc skłaniałabym się ku podwojeniu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
26 − 17 =