Mazurek z bezą i czekoladą

Po samodzielnym przygotowaniu mojego pierwszego, wielkanocnego Mazurka wiedziałam, że nie mogę na nim poprzestać. Przedstawiam Wam kolejny z bezą i polewą czekoladową, gdzie całość jest przełamana porzeczkowym dżemem. To prawie jak jedna z części ciasta Pani Walewska, które bardzo lubię, więc wiedziałam, że będzie pysznie. Moja Ciocia zamiast dżemu daje świeże lub zawekowane owoce, ale jeśli tak jak ja nie macie takich zapasów dżem również świetnie się spisuje. Mazurek już niestety zjedzony, ale do Świąt pewnie będzie jeszcze okazja przygotować go ponownie : ) Polecam!!!

Mazurek z bezą i białą czekoladą

Składniki na kruche ciasto (blacha 20×20 cm):

  • 150 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75 g zimnego masła
  • 1 jajko (wielkość L)

Mąkę wymieszać z solą, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać zimne masło i posiekać nożem. Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać i przełożyć do lodówki na co najmniej 30 minut.

Blachę wyjmujemy z lodówki i przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C (termoobieg). Pieczmy przez ok. 20 min (po tym czasie blachę wyjmujemy, ale piekarnik nadal zostawiamy nagrzany do takiej samej temperatury). W tym czasie przygotowujemy bezę.

Składniki na bezę:

  • 2 białka (wielkość L)
  • 100 g drobnego cukru

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier.

Ponadto:

  • 200 g dżemu z czarnej porzeczki
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • wiórki kokosowe do posypania

Na podpieczony spód przełożyć równomiernie dżem, nałożyć ubitą masę z białek, posypać wiórkami kokosowymi. Przełożyć ponownie do gorącego piekarnika i piec kolejne 25 minut, do czasu aż beza się zrumieni. Upieczony mazurek przekładamy na kratkę. Polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Kroimy po całkowitym wystudzeniu.

Smacznego!

Wielkanocny mazurek z bezą

Więcej przepisów na Wielkanoc znajdziecie tutaj.

Komentarzy: 46

  1. 1 kwietnia 2015 / 13:38

    Piękne zdjęcia, a mazurek efektowny i na pewno pyszny!

    • Marta
      Autor
      1 kwietnia 2015 / 23:02

      Zdecydowanie! pyszny i prosty do przygotowania 🙂

  2. Beti
    1 kwietnia 2015 / 14:29

    To teraz już nie wiem co upiec na święta… wsyztsko takie pyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      1 kwietnia 2015 / 23:02

      Dziękuję, bardzo mi miło i mam nadzieję, że się pochwalisz na co się zdecydowałaś 🙂

  3. Karo
    1 kwietnia 2015 / 14:44

    Musi być pyszny 🙂

    • Marta
      Autor
      1 kwietnia 2015 / 23:02

      Osobiście potwierdzam 🙂

    • Marta
      Autor
      1 kwietnia 2015 / 23:03

      Zapraszam serdecznie 🙂

  4. 1 kwietnia 2015 / 21:49

    ojjjjj, no i co mam Ci napisać??
    Fantastycznie to wszystko wygląda, masz rękę, widać na km! i do tego jesteś takaaaaa szczupła;p
    :*

    • Marta
      Autor
      1 kwietnia 2015 / 23:03

      Dziękuję!!!! :***

  5. Aśka
    1 kwietnia 2015 / 22:37

    Nigdy mazurka nie robiłam, a z tego co widzę to chyba nie takie trudne? może w tym roku się odważę 🙂

    • Marta
      Autor
      1 kwietnia 2015 / 23:03

      Dokładnie, to jedno z prostszych ciast, nie ma się czego bać – powodzenia 🙂

  6. Basia
    2 kwietnia 2015 / 8:53

    Piękny, aż ślinka cieknie do komputera 🙂

    • Marta
      Autor
      2 kwietnia 2015 / 20:46

      Bardzo dziękuję 🙂

  7. Aneta
    7 kwietnia 2015 / 22:29

    Królował na naszym Świątecznym stole – kolejny pyszny przepis dzięki.

    • Marta
      Autor
      9 kwietnia 2015 / 9:19

      Bardzo mi miło, że przypadł do gustu 🙂 Pozdrawiam 🙂

  8. Tita
    8 kwietnia 2015 / 19:14

    Takie mazurki to mogę jeść cały rok 🙂 następnym razem po prostu powiem rodzince, że robię tartę i każdy będzie równie zachwycony 😉

    • Marta
      Autor
      9 kwietnia 2015 / 9:20

      Świetny pomysł 🙂

  9. Asia
    13 marca 2016 / 19:28

    Najlepszy mazurek jaki jadłam 🙂 a jadłam wiele…

    • Marta
      Autor
      14 marca 2016 / 0:13

      Super, też go uwielbiam 🙂

  10. Kalka
    15 marca 2016 / 16:35

    W zeszłym roku robiłam Twój kajmakowy i byl pyszny, więc teraz kolej na to cudo 🙂

    • Marta
      Autor
      15 marca 2016 / 22:25

      Bardzo mi miło, ten na pewno też przypadnie do gustu 🙂

  11. Poczatkujacakucharka
    25 marca 2016 / 22:27

    Chcialabym tylko zaznaczyc, ze jest napisane ze beze sie robi z dwoch jajek a powinno byc bialek, dla laika w kuchni to moze byc kluczowe, no i rzuca cien na profesjonaliste.
    Wesolych Swiat.

    • Marta
      Autor
      26 marca 2016 / 0:20

      Dziękuję za wyłapanie tej pomyłki, tak to jest pisząc posty w nocy 🙂 Oczywiście, że chodziło o białka, wszystkiego dobrego na Wielkanoc! 🙂

  12. Kama
    29 marca 2017 / 22:25

    Robiłam w zeszłym roku i cała rodzinka zachwycona więc i w tym roku będzie 🙂

    • Marta
      Autor
      29 marca 2017 / 22:45

      Bardzo mi miło, my również go uwielbiamy 🙂

  13. Asieja
    11 kwietnia 2017 / 22:37

    Pycha polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      11 kwietnia 2017 / 22:42

      Miło mi, że przypadł do gustu 🙂

  14. Kinia
    12 kwietnia 2017 / 23:41

    Idealny 🙂

    • Marta
      Autor
      13 kwietnia 2017 / 0:34

      Bardzo się cieszę, że posmakował 🙂

  15. ryba
    14 kwietnia 2017 / 19:39

    Uwielbiam ten mazurek 🙂 pieczę któryś raz i nie tylko ja bo pół rodziny już go zna ode mnie 🙂

    • Marta
      Autor
      17 kwietnia 2017 / 23:43

      To bardzo miłe 🙂 pozdrawiam 🙂

  16. Konstacja
    16 kwietnia 2017 / 21:54

    Hit naszej Wielkanocy pozdrawiam 🙂

    • Marta
      Autor
      17 kwietnia 2017 / 23:45

      Bardzo mi miło, również pozdrawiam 🙂

  17. Ola
    29 marca 2018 / 13:57

    Pyszny wyszedł 🙂

    • Marta
      Autor
      4 kwietnia 2018 / 8:36

      Super 😀

  18. Ala
    18 kwietnia 2019 / 1:04

    Jest cudowny u mnie mazurków się nie robiło bo królowały babki i nie było komu jeść ale tym razem na wielkanoc przywioze TEN to pewnie najszybciej się rozejdzie 😀

    • Marta
      Autor
      19 kwietnia 2019 / 1:03

      Super, daj znać jak się „przyjął” 😉

  19. Fransis
    7 kwietnia 2020 / 11:32

    Pycha !!!

    • Marta
      Autor
      7 kwietnia 2020 / 22:48

      Miło mi, pozdrawiam 🙂

  20. 9 kwietnia 2020 / 9:32

    Moje pytanie jakie wymiary blaszki do spodu,chyba mała????

    • Marta
      Autor
      9 kwietnia 2020 / 13:30

      Użyłam blaszki takiej jak w opisie czyli 20×20 cm 🙂

  21. Martyna
    16 marca 2021 / 15:40

    Mój ulubiony mazurek od lat 🙂

    • Marta
      Autor
      16 marca 2021 / 18:08

      Bardzo mi miło 🙂

  22. Mania
    12 marca 2022 / 12:47

    Przepyszny piekę go również jako „zwykłe” ciasto bo szybkie a efektowne 🙂

    • Marta
      Autor
      14 marca 2022 / 0:23

      Super, że posmakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
26 − 9 =