Mazurek z bezą i czekoladą

Po przygotowaniu mojego pierwszego, wielkanocnego Mazurka wiedziałam, że nie mogę na nim poprzestać : ) W oko wpadł mi kolejny z bezą i polewą czekoladową, gdzie całość jest przełamana porzeczkowym dżemem : ) To prawie jak jedna z części ciasta Pani Walewska, które bardzo lubię, więc wiedziałam, że będzie pysznie. Mazurek już niestety zjedzony, ale do Świąt pewnie będzie jeszcze okazja przygotować go ponownie : ) Polecam!!!

Mazurek z bezą i białą czekoladą

Składniki na kruche ciasto (blacha 20×20 cm):

 

  • 150 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75 g zimnego masła
  • 1 jajko (wielkość L)

Mąkę wymieszać z solą, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać zimne masło i posiekać nożem. Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać i przełożyć do lodówki na co najmniej 30 minut.

Blachę wyjmujemy z lodówki i przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C (termoobieg). Pieczmy przez ok. 20 min (po tym czasie blachę wyjmujemy, ale piekarnik nadal zostawiamy nagrzany do takiej samej temperatury). W tym czasie przygotowujemy bezę.

Składniki na bezę:

  • 2 białka (wielkość L)
  • 100 g drobnego cukru

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier.

Ponadto:

  • 200 g dżemu z czarnej porzeczki
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • wiórki kokosowe do posypania

Na podpieczony spód przełożyć równomiernie dżem, nałożyć ubitą masę z białek, posypać wiórkami kokosowymi. Przełożyć ponownie do gorącego piekarnika i piec kolejne 25 minut, do czasu aż beza się zrumieni. Upieczony mazurek przekładamy na kratkę. Polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Kroimy po całkowitym wystudzeniu.

Smacznego!

 

Wielkanocny mazurek z bezą

Inspiracja więcej przepisów na Wielkanoc znajdziecie tutaj.

Komentarzy: 46

  1. 1 kwietnia 2015 / 13:38

    Piękne zdjęcia, a mazurek efektowny i na pewno pyszny!

    • Marta
      Autor
      1 kwietnia 2015 / 23:02

      Zdecydowanie! pyszny i prosty do przygotowania 🙂

  2. Beti
    1 kwietnia 2015 / 14:29

    To teraz już nie wiem co upiec na święta… wsyztsko takie pyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      1 kwietnia 2015 / 23:02

      Dziękuję, bardzo mi miło i mam nadzieję, że się pochwalisz na co się zdecydowałaś 🙂

  3. Karo
    1 kwietnia 2015 / 14:44

    Musi być pyszny 🙂

    • Marta
      Autor
      1 kwietnia 2015 / 23:02

      Osobiście potwierdzam 🙂

    • Marta
      Autor
      1 kwietnia 2015 / 23:03

      Zapraszam serdecznie 🙂

  4. 1 kwietnia 2015 / 21:49

    ojjjjj, no i co mam Ci napisać??
    Fantastycznie to wszystko wygląda, masz rękę, widać na km! i do tego jesteś takaaaaa szczupła;p
    :*

    • Marta
      Autor
      1 kwietnia 2015 / 23:03

      Dziękuję!!!! :***

  5. Aśka
    1 kwietnia 2015 / 22:37

    Nigdy mazurka nie robiłam, a z tego co widzę to chyba nie takie trudne? może w tym roku się odważę 🙂

    • Marta
      Autor
      1 kwietnia 2015 / 23:03

      Dokładnie, to jedno z prostszych ciast, nie ma się czego bać – powodzenia 🙂

  6. Basia
    2 kwietnia 2015 / 8:53

    Piękny, aż ślinka cieknie do komputera 🙂

    • Marta
      Autor
      2 kwietnia 2015 / 20:46

      Bardzo dziękuję 🙂

  7. Aneta
    7 kwietnia 2015 / 22:29

    Królował na naszym Świątecznym stole – kolejny pyszny przepis dzięki.

    • Marta
      Autor
      9 kwietnia 2015 / 9:19

      Bardzo mi miło, że przypadł do gustu 🙂 Pozdrawiam 🙂

  8. Tita
    8 kwietnia 2015 / 19:14

    Takie mazurki to mogę jeść cały rok 🙂 następnym razem po prostu powiem rodzince, że robię tartę i każdy będzie równie zachwycony 😉

    • Marta
      Autor
      9 kwietnia 2015 / 9:20

      Świetny pomysł 🙂

  9. Asia
    13 marca 2016 / 19:28

    Najlepszy mazurek jaki jadłam 🙂 a jadłam wiele…

    • Marta
      Autor
      14 marca 2016 / 0:13

      Super, też go uwielbiam 🙂

  10. Kalka
    15 marca 2016 / 16:35

    W zeszłym roku robiłam Twój kajmakowy i byl pyszny, więc teraz kolej na to cudo 🙂

    • Marta
      Autor
      15 marca 2016 / 22:25

      Bardzo mi miło, ten na pewno też przypadnie do gustu 🙂

  11. Poczatkujacakucharka
    25 marca 2016 / 22:27

    Chcialabym tylko zaznaczyc, ze jest napisane ze beze sie robi z dwoch jajek a powinno byc bialek, dla laika w kuchni to moze byc kluczowe, no i rzuca cien na profesjonaliste.
    Wesolych Swiat.

    • Marta
      Autor
      26 marca 2016 / 0:20

      Dziękuję za wyłapanie tej pomyłki, tak to jest pisząc posty w nocy 🙂 Oczywiście, że chodziło o białka, wszystkiego dobrego na Wielkanoc! 🙂

  12. Kama
    29 marca 2017 / 22:25

    Robiłam w zeszłym roku i cała rodzinka zachwycona więc i w tym roku będzie 🙂

    • Marta
      Autor
      29 marca 2017 / 22:45

      Bardzo mi miło, my również go uwielbiamy 🙂

  13. Asieja
    11 kwietnia 2017 / 22:37

    Pycha polecam 🙂

    • Marta
      Autor
      11 kwietnia 2017 / 22:42

      Miło mi, że przypadł do gustu 🙂

  14. Kinia
    12 kwietnia 2017 / 23:41

    Idealny 🙂

    • Marta
      Autor
      13 kwietnia 2017 / 0:34

      Bardzo się cieszę, że posmakował 🙂

  15. ryba
    14 kwietnia 2017 / 19:39

    Uwielbiam ten mazurek 🙂 pieczę któryś raz i nie tylko ja bo pół rodziny już go zna ode mnie 🙂

    • Marta
      Autor
      17 kwietnia 2017 / 23:43

      To bardzo miłe 🙂 pozdrawiam 🙂

  16. Konstacja
    16 kwietnia 2017 / 21:54

    Hit naszej Wielkanocy pozdrawiam 🙂

    • Marta
      Autor
      17 kwietnia 2017 / 23:45

      Bardzo mi miło, również pozdrawiam 🙂

  17. Ola
    29 marca 2018 / 13:57

    Pyszny wyszedł 🙂

    • Marta
      Autor
      4 kwietnia 2018 / 8:36

      Super 😀

  18. Ala
    18 kwietnia 2019 / 1:04

    Jest cudowny u mnie mazurków się nie robiło bo królowały babki i nie było komu jeść ale tym razem na wielkanoc przywioze TEN to pewnie najszybciej się rozejdzie 😀

    • Marta
      Autor
      19 kwietnia 2019 / 1:03

      Super, daj znać jak się „przyjął” 😉

  19. Fransis
    7 kwietnia 2020 / 11:32

    Pycha !!!

    • Marta
      Autor
      7 kwietnia 2020 / 22:48

      Miło mi, pozdrawiam 🙂

  20. 9 kwietnia 2020 / 9:32

    Moje pytanie jakie wymiary blaszki do spodu,chyba mała????

    • Marta
      Autor
      9 kwietnia 2020 / 13:30

      Użyłam blaszki takiej jak w opisie czyli 20×20 cm 🙂

  21. Martyna
    16 marca 2021 / 15:40

    Mój ulubiony mazurek od lat 🙂

    • Marta
      Autor
      16 marca 2021 / 18:08

      Bardzo mi miło 🙂

  22. Mania
    12 marca 2022 / 12:47

    Przepyszny piekę go również jako „zwykłe” ciasto bo szybkie a efektowne 🙂

    • Marta
      Autor
      14 marca 2022 / 0:23

      Super, że posmakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
25 − 16 =