Po samodzielnym przygotowaniu mojego pierwszego, wielkanocnego Mazurka wiedziałam, że nie mogę na nim poprzestać. Przedstawiam Wam kolejny z bezą i polewą czekoladową, gdzie całość jest przełamana porzeczkowym dżemem. To prawie jak jedna z części ciasta Pani Walewska, które bardzo lubię, więc wiedziałam, że będzie pysznie. Moja Ciocia zamiast dżemu daje świeże lub zawekowane owoce, ale jeśli tak jak ja nie macie takich zapasów dżem również świetnie się spisuje. Mazurek już niestety zjedzony, ale do Świąt pewnie będzie jeszcze okazja przygotować go ponownie : ) Polecam!!!

Składniki na kruche ciasto (blacha 20×20 cm):
- 150 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 3 łyżki drobnego cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 75 g zimnego masła
- 1 jajko (wielkość L)
Mąkę wymieszać z solą, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać zimne masło i posiekać nożem. Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać i przełożyć do lodówki na co najmniej 30 minut.
Blachę wyjmujemy z lodówki i przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C (termoobieg). Pieczmy przez ok. 20 min (po tym czasie blachę wyjmujemy, ale piekarnik nadal zostawiamy nagrzany do takiej samej temperatury). W tym czasie przygotowujemy bezę.
Składniki na bezę:
- 2 białka (wielkość L)
- 100 g drobnego cukru
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier.
Ponadto:
- 200 g dżemu z czarnej porzeczki
- 50 g gorzkiej czekolady
- wiórki kokosowe do posypania
Na podpieczony spód przełożyć równomiernie dżem, nałożyć ubitą masę z białek, posypać wiórkami kokosowymi. Przełożyć ponownie do gorącego piekarnika i piec kolejne 25 minut, do czasu aż beza się zrumieni. Upieczony mazurek przekładamy na kratkę. Polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Kroimy po całkowitym wystudzeniu.
Smacznego!

Więcej przepisów na Wielkanoc znajdziecie tutaj.
Piękne zdjęcia, a mazurek efektowny i na pewno pyszny!
Autor
Zdecydowanie! pyszny i prosty do przygotowania 🙂
To teraz już nie wiem co upiec na święta… wsyztsko takie pyszne 🙂
Autor
Dziękuję, bardzo mi miło i mam nadzieję, że się pochwalisz na co się zdecydowałaś 🙂
Musi być pyszny 🙂
Autor
Osobiście potwierdzam 🙂
Wygląda genialnie! Chyba się skuszę 🙂
Autor
Zapraszam serdecznie 🙂
ojjjjj, no i co mam Ci napisać??
Fantastycznie to wszystko wygląda, masz rękę, widać na km! i do tego jesteś takaaaaa szczupła;p
:*
Autor
Dziękuję!!!! :***
Nigdy mazurka nie robiłam, a z tego co widzę to chyba nie takie trudne? może w tym roku się odważę 🙂
Autor
Dokładnie, to jedno z prostszych ciast, nie ma się czego bać – powodzenia 🙂
Piękny, aż ślinka cieknie do komputera 🙂
Autor
Bardzo dziękuję 🙂
Królował na naszym Świątecznym stole – kolejny pyszny przepis dzięki.
Autor
Bardzo mi miło, że przypadł do gustu 🙂 Pozdrawiam 🙂
Takie mazurki to mogę jeść cały rok 🙂 następnym razem po prostu powiem rodzince, że robię tartę i każdy będzie równie zachwycony 😉
Autor
Świetny pomysł 🙂
Najlepszy mazurek jaki jadłam 🙂 a jadłam wiele…
Autor
Super, też go uwielbiam 🙂
W zeszłym roku robiłam Twój kajmakowy i byl pyszny, więc teraz kolej na to cudo 🙂
Autor
Bardzo mi miło, ten na pewno też przypadnie do gustu 🙂
Chcialabym tylko zaznaczyc, ze jest napisane ze beze sie robi z dwoch jajek a powinno byc bialek, dla laika w kuchni to moze byc kluczowe, no i rzuca cien na profesjonaliste.
Wesolych Swiat.
Autor
Dziękuję za wyłapanie tej pomyłki, tak to jest pisząc posty w nocy 🙂 Oczywiście, że chodziło o białka, wszystkiego dobrego na Wielkanoc! 🙂
Robiłam w zeszłym roku i cała rodzinka zachwycona więc i w tym roku będzie 🙂
Autor
Bardzo mi miło, my również go uwielbiamy 🙂
Pycha polecam 🙂
Autor
Miło mi, że przypadł do gustu 🙂
Idealny 🙂
Autor
Bardzo się cieszę, że posmakował 🙂
Uwielbiam ten mazurek 🙂 pieczę któryś raz i nie tylko ja bo pół rodziny już go zna ode mnie 🙂
Autor
To bardzo miłe 🙂 pozdrawiam 🙂
Hit naszej Wielkanocy pozdrawiam 🙂
Autor
Bardzo mi miło, również pozdrawiam 🙂
Pyszny wyszedł 🙂
Autor
Super 😀
Jest cudowny u mnie mazurków się nie robiło bo królowały babki i nie było komu jeść ale tym razem na wielkanoc przywioze TEN to pewnie najszybciej się rozejdzie 😀
Autor
Super, daj znać jak się „przyjął” 😉
Pycha !!!
Autor
Miło mi, pozdrawiam 🙂
Moje pytanie jakie wymiary blaszki do spodu,chyba mała????
Autor
Użyłam blaszki takiej jak w opisie czyli 20×20 cm 🙂
Mój ulubiony mazurek od lat 🙂
Autor
Bardzo mi miło 🙂
Przepyszny piekę go również jako „zwykłe” ciasto bo szybkie a efektowne 🙂
Autor
Super, że posmakowało 🙂