Site icon marta-gotuje.pl

Mini deserki przepisy na słodki stół

Przepisy na Słodki Stół cieszą się na blogu bardzo dużą popularnością. Super sprawdzają się na imprezach, rodzinnych uroczystościach i wiem, że chętnie sięgacie po nie przygotowując poczęstunek z okazji Chrztu, czy Komunii. Plastikowe opakowania są wielokrotnego użytku, więc po umyciu sprawdzą się na kolejnej imprezie. We wpisie Przepisy na Słodki Stół desery znajdziecie 9 propozycji, dziś mam dla Was kolejne 7. Wszystkie deserki robiłam dzień przed imprezą. Polecam!!!

Mini deserki na słodki stół przepisy

  1. Deser a’la Snickers
  2. Deser truflowo – orzechowy
  3. Deser 3 bit
  4. Deser jogurtowy
  5. Deser z czarną porzeczką i słonym karmelem
  6. Deser a’la Bounty
  7. Deser a’la Kinder Country

Deserki Snickers 18 szt. pojemność 120 ml

Składniki:

Herbatniki pokruszyć, 1/2 przełożyć na dno pojemników. Masę kajmakową wymieszać dokładnie z mlekiem i orzeszkami, przełożyć na herbatniki. Na kajmakowy krem dodać kolejną warstwę herbatników. Kremówkę zmiksować z cukrem pudrem i serkiem mascarpone na gęsty krem. Ułożyć na herbatnikach. Udekorować czekoladą roztopioną z 50 ml kremówki i pokrojonym batonem snickers. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Deser truflowo-orzechowy 18 szt. pojemność 120 ml

Krem truflowy:

Mleko podgrzać, dodać posiekane cukierki i wymieszać na gładką masę. Przestudzić, zmiksować ze schłodzonym serkiem mascarpone. Kremówkę ubić na sztywno, dodać do truflowej masy, delikatnie wymieszać i całość przełożyć do pucharków.

Krem orzechowy:

Masło orzechowe wymieszać z kajmakiem, kremówkę ubić na sztywno. Całość delikatnie wymieszać. Przełożyć na krem truflowy, udekorować kawałkami cukierków. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Deserki 3 bit 18 szt. pojemność 120 ml

Składniki:

Herbatniki pokruszyć, 1/3 przełożyć na dno pojemników. Pół szklanki mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko zblendować z mąkami i żółtkiem, dodać do gotującego się mleka. Często mieszać, aż masa budyniowa zgęstnieje. Garnek przykryć folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni budyniu i odstawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem i łyżka po łyżce dodawać ostudzony budyń, stale miksując na małych obrotach. Masę wylać na herbatniki, wyrównać i przykryć kolejną warstwą herbatników. Nałożyć masę kajmakową wymieszaną z mlekiem i ułożyć kolejną warstwę herbatników. Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Przełożyć do pojemniczków i posypać startą na tarce czekoladą lub oprószyć kawą. Schłodzić i przechowywać w lodówce.

Smacznego !

Deser jogurtowy 15szt. pojemność 120 ml

Składniki:

Galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzątku, przestudzić i dokładnie wymieszać z jogurtem naturalnym. Przelać na dno pojemniczków (u mnie po 5 łyżek płyny na pojemnik), schłodzić w lodówce. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, przełożyć na schłodzone desery. Udekorować owocami.

Smacznego!

Deser z czarną porzeczką i słonym karmelem 27 szt. pojemność 120 ml

Składniki:

Biszkopty pokruszyć 1/2 ułożyć na dnie pojemników. Kremówkę zmiksować z mascarpone i cukrem pudrem na gładki krem, następnie wmieszać niedbale łyżką dżem z czarnej porzeczki i przełożyć na biszkopty. Na wierzch kremu przełożyć kolejną 1/2 biszkoptów. Całość pokryć pozostałymi biszkoptami i masłem orzechowym wymieszanym z solą i kajmakiem. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Deserki Bounty 15 szt. pojemność 120 ml

Ciasto (forma 10×21 cm):

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 C (termoobieg). Masło i połamaną na kawałki czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Jajka (żółtka i białka razem) zmiksować z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać roztopioną czekoladę z masłem, wymieszać do połączenia się składników. Na koniec wsypać suche składniki (mąkę, kakao oraz sól). Dokładnie wymieszać i przelać masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 25 minut, wyjąć z piekarnika i studzić na metalowej kratce. Połowę przestudzonego brownie pokruszyć na dno pucharków. Na cieście ułożyć borówki.

Krem kokosowy:

Kremówkę zagotować, dodać wiórki. Mieszać do czasu, aż wiórki wchłoną śmietanę, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasny krem i dodać do ostudzonej masy kokosowej. Wymieszać i wyłożyć na pokruszone ciasto. Przykryć pozostałą porcją Brownie. Udekorować polewą czekoladową.

Dodatkowo:

Uwaga! Zamiast Brownie można przygotować deser bez pieczenia – z czekoladowymi herbatnikami.

Smacznego!

Deserki Kinder Country 25 szt. pojemność 150 ml

Składniki:

Herbatniki drobno pokruszyć, połowę wyłożyć na dno pojemników. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej (na parze), przestudzić. 200 ml kremówki ubić z mascarpone na gęsty krem. Dodać przestudzoną czekoladę, wymieszać. Dodać płatki, ponownie delikatnie wymieszać. Przełożyć do pojemników i na masie ułożyć kolejną warstwę herbatników. Mleczną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, przestudzić. Pozostałe 150 ml kremówki ubić na sztywną masę, dodać stopniowo do ostudzonej czekolady, delikatnie wymieszać. Przełożyć na herbatniki, posypać płatkami. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Więcej inspiracji znajdziecie na moim Instagramie

Exit mobile version