Site icon marta-gotuje.pl

Murzynek z piernikową nutą

Murzynek z piernikową nutą to świąteczna wersja tradycyjnego murzynka : ) Ciasto jest mocno aromatyczne, pachnące piernikiem. Idealnie wilgotne, szybkie do przygotowania i co ważne zawsze się udaje. U nas zniknęło tak błyskawicznie, że nie zdążyłam nawet przełożyć go powidłami, o przygotowaniu polewy, czy choćby posypaniu cukrem pudrem nie wspomnę. Został mi dosłownie jeden kawałek do zdjęcia… ; ) Polecam!!!

Składniki (tortownica 25-27 cm lub blacha 24×24 cm):

Mleko zagotować z cukrem, masłem, powidłami, miodem, kakao, cynamonem i przyprawą do piernika. Zdjąć z ognia i całkowicie ostudzić masę. Następnie dodać jajko i mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną. Dobrze wymieszać silikonową łopatką. Opcjonalnie można dodać bakalie. Masę przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez ok. 40 – 50 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i zostawić do wystudzenia. Można przełożyć powidłami, udekorować polewą lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Inspiracja

Exit mobile version