Kontakt

blog kulinarny

Murzynek z piernikową nutą

Murzynek z piernikową nutą to świąteczna wersja tradycyjnego murzynka : ) Ciasto jest mocno aromatyczne, pachnące piernikiem. Idealnie wilgotne, szybkie do przygotowania i co ważne zawsze się udaje. U nas zniknęło tak błyskawicznie, że nie zdążyłam nawet przełożyć go powidłami, o przygotowaniu polewy, czy choćby posypaniu cukrem pudrem nie wspomnę. Został mi dosłownie jeden kawałek do zdjęcia… ; ) Polecam!!!

Murzynek z nutą piernikową
Składniki (tortownica 25-27 cm lub blacha 24×24 cm):

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 125 g masła
  • 4 łyżki powideł (ew. dżemu)
  • 2 pełne łyżki prawdziwego miodu
  • 1 czubata łyżka ciemnego kakao (20g)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 – 1 łyżeczki przyprawy do piernika (dobrej jakości, bez dodatku mąki i cukru)
  • 1 jajko (wielkość L)
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
  • ewentualnie: 1 szklanka bakalii: posiekanych orzechów włoskich, pekan, migdałów, rodzynek

Mleko zagotować z cukrem, masłem, powidłami, miodem, kakao, cynamonem i przyprawą do piernika. Zdjąć z ognia i całkowicie ostudzić masę. Następnie dodać jajko i mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną. Dobrze wymieszać silikonową łopatką. Opcjonalnie można dodać bakalie. Masę przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) przez ok. 40 – 50 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika i zostawić do wystudzenia. Można przełożyć powidłami, udekorować polewą lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Inspiracja



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 9 grudnia, 2016
Kategorie: Boże Narodzenie, Ciasta, Ciasta czekoladowe, Ciasta świąteczne, Wyroby na różne okazje

33 komentarzy

  1. Jowita

    Wygląda cudownie na pewno wypróbuję 🙂

    1. Marta

      Będzie mi bardzo miło 🙂

  2. Ilona

    Aaaaa na to bym nie wpadła super u nas wszyscy kochają Murzynka wiec fajne to na święta 🙂

    1. Marta

      Idealne 🙂 zwłaszcza dla tych co lubią piernikowy aromat, ale typowe pierniki ich nie pociągają 😉

  3. Ryba

    Jaki słodziak 🙂

    1. Marta

      Dziękuję 🙂

  4. Majka

    Kusisz kusisz…💓 Uwielbiam dodatek powideł 🙂

    1. Majka

      A…co byś powiedziała na babeczki z tego przepisu? Dobry pomysł? Chciałabym w świątecznych papilotkach zaserwować taką pyszność😍 Inny czas pieczenia będzie?!

      1. Marta

        Super pomysł! wersja mini pewnie jeszcze szybciej zniknie 🙂 Czas pieczenia trzeba na pewno skrócić, wydaje mi się, że co najmniej o połowę, tak po 20-25 minutach już bym sprawdzała patyczkiem 🙂 I teraz sama myślę jak jeszcze wcisąć takie babeczki do świątecznego menu 😉

        1. Majka

          Super, inspiracji nigdy za wiele 😉 Menu coraz dłuższe a brzuszków do napełnienia nic wiecej 😉

    2. Marta

      Mam tak samo 🙂

  5. Kate

    Już czuję ten zapach 🙂

    1. Marta

      Uwielbiam kiedy dom pachnie ciastem 😀

  6. Zuzia

    Cudowny! nie wiedziałam ze murzynek może być tak wilgotny! ja nie przekładałam powidłami i był idealny 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakował 🙂

  7. super urozmaicenie zwykłego murzynka 🙂

    1. Marta

      Miło mi, że przepis przypadł do gustu 🙂

  8. Aneta

    Ciasto jest przepyszne!

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  9. J

    Ten przepis jest super! nawet po opadnięciu świątecznego klimatu chętnie będę go piekła w tradycyjnej wersji bo naprawdę świetnie się udał i jest wilgotny zgodnie z obietnicą 🙂

    1. Marta

      Oj tak, jest super także w wersji podstawowej 🙂

  10. Sara

    Ciacho pierwsza klasa 🙂

    1. Marta

      Super, że posmakowało 🙂

  11. Julia

    Potwierdzam jest przepyszny !!!!:)

    1. Marta

      Bardzo, bardzo mi miło 🙂

  12. Agnieszka

    Wczoraj upiekłam, udał się, bardzo smaczny. Mam pytanie czy mogę zastąpić masło olejem? Jeżeli tak to ile tego oleju dać? Mleko krowie chciałabym zastąpić owsianym, myśle, ze to nie zrobi różnicy? Zamiast cukru mogę dać tylko miód? Moja córka jest na diecie bez laktozy dlatego myśle o zamiennikach

    1. Marta

      Miło mi, że posmakował 🙂 odnośnie zamienników, to dla Córki polecam ciasto z tego przepisu: https://www.marta-gotuje.pl/ciasto-czekoladowe-dla-alergikow/ 🙂

  13. Izabela

    Wyszedł rewelacyjnie 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  14. Edyta

    Jest pyszny! Smak korzenny nie przebija wiec z powodzeniem piekę go cały rok 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top