Dynia nadal rządzi w naszej kuchni, a ponieważ uwielbiam ją w wypiekach, miałam przeczucie, że dyniowe naleśniki okażą się strzałem w dziesiątkę : ) Danie idealnie sprawdzi się dla najmłodszych, którzy zazwyczaj przepadają za naleśnikami, a dodatek dyni zapewni także dużą ilość błonnika i beta-karotenu, dzięki czemu naleśniki będą miały dodatkowo jeszcze bardziej zachęcający kolor. Polecam!!!
Składniki (ok. 14 naleśników):
- 3/4 szklanki puree z dyni
- 250 g mąki pszennej
- 1/2 l mleka
- 3 jajka (wielkość L)
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Wszystkie składniki dokładnie zmiksować na gładkie ciasto. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Najlepiej smakują z dodatkiem syropu klonowego i orzechów.
Smacznego!
Zadanie konkursowe polega na przygotowaniu przepisu i zdjęcia potrawy, którą można przygotować na patelni. Konkurs trwa od dziś do 30 listopada, a ogłoszenie wyników nastąpi 6 grudnia. Swoje prace możecie zgłaszać w komentarzu pod postem głównym na Facebookowym profilu Floriny, gdzie znajdziecie również więcej szczegółów.
Nagrodami są bony na zakupy w sklepach NELA o łącznej wartości 6 tys. zł., a dodatkowo w każdym tygodniu konkursu organizatorzy będą przyznawać wyróżnienia – zestawy patelni Florina. Powodzenia! : )