Dyniowe naleśniki i Konkurs Prosto z patelni

Dynia nadal rządzi w naszej kuchni, a ponieważ uwielbiam ją w wypiekach, miałam przeczucie, że dyniowe naleśniki okażą się strzałem w dziesiątkę : ) Danie idealnie sprawdzi się dla najmłodszych, którzy zazwyczaj przepadają za naleśnikami, a dodatek dyni zapewni także dużą ilość błonnika i beta-karotenu, dzięki czemu naleśniki będą miały dodatkowo jeszcze bardziej zachęcający kolor. Polecam!!!


nalesniki

Składniki (ok. 14 naleśników):

  • 3/4 szklanki puree z dyni
  • 250 g mąki pszennej
  • 1/2 l mleka
  • 3 jajka (wielkość L)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować na gładkie ciasto. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Najlepiej smakują z dodatkiem syropu klonowego i orzechów.

Smacznego!


nalesniki-dyniowe
 


dyniowe-nalesniki
Bardzo się cieszę, iż mogę Wam również ogłosić, że zostałam ambasadorką konkursu kulinarnego „Prosto z patelni” organizowanego przez markę FlorinaJak widzicie przygotowanie nawet tak prostych codziennych potraw jak choćby naleśniki może być świetną przygodą i okazją do wygrania atrakcyjnych nagród. Wszystkich wielbicieli kulinarnych eksperymentów zapraszam do wspólnej zabawy : )

Zadanie konkursowe polega na przygotowaniu przepisu i zdjęcia potrawy, którą można przygotować na patelni. Konkurs trwa od dziś do 30 listopada, a ogłoszenie wyników nastąpi 6 grudnia. Swoje prace możecie zgłaszać w komentarzu pod postem głównym na Facebookowym profilu Floriny, gdzie znajdziecie również więcej szczegółów.

Nagrodami są bony na zakupy w sklepach NELA o łącznej wartości 6 tys. zł., a dodatkowo w każdym tygodniu konkursu organizatorzy będą przyznawać wyróżnienia – zestawy patelni Florina. Powodzenia! : )


konkurs-prosto-z-patelni

Komentarzy: 32

  1. Kasia
    17 października 2016 / 10:07

    Wooow to jest mega 🙂

    • Marta
      Autor
      17 października 2016 / 13:22

      Polecam wypróbować 🙂

  2. Anita
    17 października 2016 / 10:39

    Wyglądają obłędnie 🙂

    • Marta
      Autor
      17 października 2016 / 13:22

      Bardzo dziękuję 🙂

  3. Dusia
    17 października 2016 / 13:09

    A u Ciebie też przepis zgłosić mogę?

  4. Ewa
    17 października 2016 / 14:31

    Nabrałam ochoty na takie naleśniczki 🙂 kocham gotować ale zdolności foto to niestety nie mam 🙁

    • Marta
      Autor
      17 października 2016 / 23:52

      Polecam wypróbować 🙂 a co do zdolności to rozumiem choć warto próbować, być może Twój przepis tak oczaruje jury, że zdjęcie zejdzie na dalszy plan 😉

  5. Amy
    17 października 2016 / 15:15

    Kocham takie śniadania 🙂 Piękne zdjęcia 🙂

    • Marta
      Autor
      17 października 2016 / 23:52

      Bardzo dziękuję 🙂

  6. Majka
    17 października 2016 / 16:03

    Rewelacja 🙂 Jutro będą na śniadanie 🙂 Jesień ma w sobie te walory, że można czarować w kuchni i ile w tym witamin i kolorów 🙂

    • Marta
      Autor
      17 października 2016 / 23:53

      Coś w tym jest 🙂 a trio dynia + syrop klonowy + orzechy jest obłędne 🙂

      • Majka
        18 października 2016 / 15:05

        I wyczarowałaś iście jesienny smakołyk 😋 Pycha 😋Mój brzdąc zjadł aż trzy za jednym pociągnięciem 😉

        • Marta
          Autor
          18 października 2016 / 23:36

          Miło patrzeć i czytać, że dzieciom smakuje 🙂 Dynia to niekwestionowana królowa jesieni 🙂

  7. Iwona
    17 października 2016 / 19:40

    Smakują cudnie 🙂 fanką syropu klonowego nie jestem ale do tego zestawu nic więcej nie trzeba 🙂

    • Marta
      Autor
      17 października 2016 / 23:53

      Zdecydowanie 🙂

  8. Karo
    17 października 2016 / 22:12

    Super 🙂 kolor mnie zachęcił a smak mnie zatrzyma 🙂 ten sezon zdecydowanie należy do dyni 🙂 przerobiłam już wiele twoich „dyniowych” przepisów i jestem oczarowana 🙂

    • Marta
      Autor
      17 października 2016 / 23:54

      Bardzo mi miło, dziękuję!!! 🙂

  9. Karo
    17 października 2016 / 22:12

    PS a dyniowa tarta będzie? 🙂

    • Marta
      Autor
      17 października 2016 / 23:54

      Dyniowa tarta brzmi dobrze 🙂

  10. Wiola
    18 października 2016 / 12:18

    Pyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      18 października 2016 / 23:33

      Super, że posmakowały 🙂

    • Marta
      Autor
      19 października 2016 / 22:57

      Super, że przepis przypadł do gustu 🙂

  11. Lucy
    20 października 2016 / 22:27

    Chetnie bym zjadła rano ale kto mi usmaży? 😀

    • Marta
      Autor
      21 października 2016 / 0:22

      Zawsze można usmażyć wieczorem, przykryć folią spożywczą i schować do lodówki, a rano tylko złożyć w trójkąty i podgrzać na suchej patelni 😀 idzie błyskawicznie!

  12. Ola
    23 października 2016 / 22:41

    Pycha pycha i jeszcze raz pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      24 października 2016 / 23:52

      Super, bardzo się cieszę, że posmakowały 🙂

  13. Jagoda J.
    1 listopada 2016 / 14:08

    Pychotka 😋

    • Marta
      Autor
      2 listopada 2016 / 0:32

      Super, że posmakowały 🙂

  14. Kaska
    3 lutego 2017 / 13:39

    Wyszły przepyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      4 lutego 2017 / 2:32

      Bardzo mi miło 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
28 − 15 =