Site icon marta-gotuje.pl

Nuggetsy z kalafiora

Przepyszne nuggetsy z kalafiora z dodatkiem ulubionych serów np. halloumi, cheddar, parmezan, czy mozarella. Proste do przygotowania, w smaku nie przypominają tradycyjnych nuggetsów, ale dzieci sięgają po nie równie chętnie : ) Polecam!!

Składniki:

Kalafior obrać z liści, umyć i podzielić na różyczki. Ułożyć w garnku z minimalną ilością wody na dnie, tak aby zanurzone były tylko twarde części. Garnek przykryć pokrywką i gotować na parze przez 5 minut. Odcedzić. Piekarnik rozgrzać do temp. 200 C (termoobieg). Kalafior poszatkować na małe części wielkości ryżu, przełożyć do dużej miski. Dodać sery starte na tarce, jajko, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać. Zwilżonymi rękoma formować nuggetsy nabierjąc masę łyżeczką. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 15-20 minut, aż się zarumienią.

Smacznego!

Inspiracja „Boho Cookbook” Patrycja Ignatiuk

Exit mobile version