Site icon marta-gotuje.pl

Odrywany chlebek dyniowy z kajmakiem

Odrywany chlebek dyniowy z kajmakiem i pekanami to prawdziwy smak jesieni. Pięknie wyrasta, jest aromatyczny, puszysty i mięciutki, trudno poprzestać na jednym kawałku. Polecam!

Przepis na odrywany chlebek

Składniki (keksówka 11x22cm):

Letnie mleko wymieszać z cukrem, pokruszonymi drożdżami i 3 łyżkami mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Mąkę wymieszać z solą i cynamonem, dodać wyrośnięty zaczyn drożdżowy, masło, puree z dyni i jajko. Zagnieść robotem kuchennym przez ok. 10 minut, a następnie przykryć misę z ciastem folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach ok. 30×50 cm. Wierzch prostokąta posmarować kajmakiem i posypać drobno posiekanymi orzechami. Ciasto pokroić na 4 pasy, nałożyć je na siebie i pokroić na kwadraty. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i umieścić w niej stosiki ciasta, ustawiając je w pionie. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia, a następnie piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (termoobieg) przez ok. 30-35 minut.

Smacznego!

Przepis z książki Kasi Guzik „Dwanaście słodkich miesięcy”

Exit mobile version