Odrywany chlebek dyniowy z kajmakiem

Odrywany chlebek dyniowy z kajmakiem i pekanami to prawdziwy smak jesieni. Pięknie wyrasta, jest aromatyczny, puszysty i mięciutki, trudno poprzestać na jednym kawałku. Polecam!

Chlebek dyniowy

Przepis na odrywany chlebek

Składniki (keksówka 11x22cm):

  • 350 g mąki pszennej tortowej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 jajko (wielkość L)
  • 80 g roztopionego masła
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 160 ml letniego mleka
  • 170 ml puree z dyni
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 200 g kajmaku
  • 70 g orzechów pekan

Letnie mleko wymieszać z cukrem, pokruszonymi drożdżami i 3 łyżkami mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Mąkę wymieszać z solą i cynamonem, dodać wyrośnięty zaczyn drożdżowy, masło, puree z dyni i jajko. Zagnieść robotem kuchennym przez ok. 10 minut, a następnie przykryć misę z ciastem folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach ok. 30×50 cm. Wierzch prostokąta posmarować kajmakiem i posypać drobno posiekanymi orzechami. Ciasto pokroić na 4 pasy, nałożyć je na siebie i pokroić na kwadraty. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i umieścić w niej stosiki ciasta, ustawiając je w pionie. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia, a następnie piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (termoobieg) przez ok. 30-35 minut.

Smacznego!

Chlebek dyniowy przepis
Odrywany chlebek dyniowy

Przepis z książki Kasi Guzik „Dwanaście słodkich miesięcy”

Komentarzy: 12

  1. Malwina
    25 października 2021 / 12:18

    Bosko wygląda ❤️

    • Marta
      Autor
      27 października 2021 / 10:11

      Dziękuję 🙂

  2. Agata
    25 października 2021 / 12:42

    Pycha 🙂

    • Marta
      Autor
      27 października 2021 / 10:12

      Cieszę się, że przypadł do gustu 🙂

  3. Aga
    25 października 2021 / 14:59

    To już wiem co bede dziś piec do kawki 🙂

    • Marta
      Autor
      27 października 2021 / 10:12

      Daj znać jak posmakowało 😀

  4. Isia
    25 października 2021 / 17:30

    Uwielbiam takie odrywańce 🙂

    • Marta
      Autor
      27 października 2021 / 10:12

      🙂 🙂 🙂

  5. Majka
    25 października 2021 / 18:30

    Mniam 😋😋😋

    • Marta
      Autor
      27 października 2021 / 10:12

      Pozdrawiam 🙂

  6. Monika
    1 października 2022 / 16:52

    Super przepis 😊

    • Marta
      Autor
      3 października 2022 / 12:25

      Cieszę się, że posmakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
19 + 7 =