Site icon marta-gotuje.pl

Orzechowiec

Ostatnio jedna z czytelniczek poprosiła mnie o przepis na coś bakaliowego z kremem… Na blogu najczęściej pojawiają się serniki, ciasta drożdżowe i oczywiście czekoladowe wypieki… ; ) Wynika to chyba z tego, że mistrzynią wypieków z masami, piankami, galaretkami itp. jest moja Mama, a kiedy jestem u niej w odwiedzinach zawsze potrafi mnie czymś nowym zaskoczyć, więc sama rzadziej podejmuję te tematy ; ) Ponieważ jednak zbliżają się Święta postanowiłam przygotować orzechowca, czyli klasyczną pozycję, która zawsze była u nas obowiązkowa ; ) Ciasto jest proste i wbrew pozorom dość szybkie do przygotowania, miodowe i mocno orzechowe, ale dzięki temu idealnie pasuje na Boże Narodzenie, choć nie tylko! Najlepsze po 1-2 dniach leżakowania, kiedy orzechowa warstwa zmięknie. Polecam!!!


Składniki na masę budyniową:

500 ml mleka zagotować z cukrem. W pozostałych 250 ml mleka rozprowadzić budyniowy proszek wraz z mąką, tak aby nie było grudek. Dodać do gotującego się mleka i gotować (cały czas mieszając) do uzyskania jednolitej konsystencji. Ostudzić. Miękkie masło zmiksować na biały puch. Dodawać po jednej łyżce zimnego budyniu, cały czas miksując na małych obrotach, powtarzając aż do wyczerpania całej porcji budyniu. Masa powinna być gładka i jednolita.

Składniki na ciasto (duża blacha 40 x 25 cm):

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera, posiekać nożem i zagnieść zwarte ciasto. (Ciasto możemy również wyrobić ręcznie). Podzielić na dwie części. Pierwszą połowę przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez 10 minut. Ostudzić.

Składniki na warstwę orzechową:

Masło rozpuścić wraz z miodem i cukrem na niewielkim ogniu, często mieszając. (Cukier musi być całkowicie rozpuszczony). Dodać posiekane orzechy włoskie i gotować kolejne 4 minuty, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia. Drugą część ciasta również przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać i przełożyć na nią warstwę orzechowo-miodową. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez 10 minut.

Dodatkowo:

Kiedy oba blaty ciasta ostygną można przełożyć ciasto. Pierwszy z nich posmarować dżemem, a następnie masą budyniową. Przykryć drugim blatem z orzechami. Przełożyć do lodówki na co najmniej 24 godziny.

Smacznego : )





Exit mobile version