Kontakt

blog kulinarny

Orzechowiec

Ostatnio jedna z czytelniczek poprosiła mnie o przepis na coś bakaliowego z kremem… Na blogu najczęściej pojawiają się serniki, ciasta drożdżowe i oczywiście czekoladowe wypieki… ; ) Wynika to chyba z tego, że mistrzynią wypieków z masami, piankami, galaretkami itp. jest moja Mama, a kiedy jestem u niej w odwiedzinach zawsze potrafi mnie czymś nowym zaskoczyć, więc sama rzadziej podejmuję te tematy ; ) Ponieważ jednak zbliżają się Święta postanowiłam przygotować orzechowca, czyli klasyczną pozycję, która zawsze była u nas obowiązkowa ; ) Ciasto jest proste i wbrew pozorom dość szybkie do przygotowania, miodowe i mocno orzechowe, ale dzięki temu idealnie pasuje na Boże Narodzenie, choć nie tylko! Najlepsze po 1-2 dniach leżakowania, kiedy orzechowa warstwa zmięknie. Polecam!!!


Ciasto miodowe z kremem i orzechami
Składniki na masę budyniową:

  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 750 ml mleka
  •  200 g masła

500 ml mleka zagotować z cukrem. W pozostałych 250 ml mleka rozprowadzić budyniowy proszek wraz z mąką, tak aby nie było grudek. Dodać do gotującego się mleka i gotować (cały czas mieszając) do uzyskania jednolitej konsystencji. Ostudzić. Miękkie masło zmiksować na biały puch. Dodawać po jednej łyżce zimnego budyniu, cały czas miksując na małych obrotach, powtarzając aż do wyczerpania całej porcji budyniu. Masa powinna być gładka i jednolita.

Składniki na ciasto (duża blacha 40 x 25 cm):

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 125 g masła
  • 2 jajka (wielkość L)
  • 2 łyżki miodu

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera, posiekać nożem i zagnieść zwarte ciasto. (Ciasto możemy również wyrobić ręcznie). Podzielić na dwie części. Pierwszą połowę przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez 10 minut. Ostudzić.

Składniki na warstwę orzechową:

  • 250 g łuskanych orzechów włoskich
  • 75 g masła
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki cukru

Masło rozpuścić wraz z miodem i cukrem na niewielkim ogniu, często mieszając. (Cukier musi być całkowicie rozpuszczony). Dodać posiekane orzechy włoskie i gotować kolejne 4 minuty, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia. Drugą część ciasta również przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać i przełożyć na nią warstwę orzechowo-miodową. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez 10 minut.

Dodatkowo:

  • słoik dżemu z czarnej porzeczki

Kiedy oba blaty ciasta ostygną można przełożyć ciasto. Pierwszy z nich posmarować dżemem, a następnie masą budyniową. Przykryć drugim blatem z orzechami. Przełożyć do lodówki na co najmniej 24 godziny.

Smacznego : )


Ciasto miodowe boże narodzenie

Orzechowiec


Wigilia 2014



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 18 grudnia, 2014
Kategorie: Boże Narodzenie, Ciasta, Ciasta świąteczne, Ciasta z kremem, Tarty i kruche ciasta, Wyroby na różne okazje

30 komentarzy

  1. to ciasto ma w sobie wszystko co lubię! 🙂

    1. Polecam na Święta, jest pyszne 🙂

  2. Kasia

    Wow, ciasto ideał 😀

    1. Marta

      Dziękuję 🙂

  3. iwona

    Najlepsze ciasto jakie jadłam, na święta piekę drugi raz, dzięki!!!

    1. Marta

      Bardzo się cieszę i smacznego 🙂

  4. edyta

    Właśnie piekę…:)

    1. Marta

      Smacznego!!! 🙂 daj znać jak Ci smakował 🙂

    1. Marta

      I tak właśnie smakuje 🙂

  5. piękne zdjęcia!!
    patera, sztućce………<3
    i nie wiem jak to się stało, że ominęłam to ciasto???:D
    chyba mi na oczy poszło!!!

    1. Marta

      Dziękuję! 🙂 ale, że akurat to ciacho ominęłaś! a ono takie dobre… 😀

  6. Ania

    Przepyszny 🙂

    1. Marta

      Cieszę się, że przepis przypadł do gustu 🙂

  7. Aśka

    Świetny przepis!

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂

  8. Mia

    Super się prezentuje, wygląda na trudny do zrobienia, ale na święta chyba sie skuszę 🙂

    1. Marta

      Wcale nie jest taki trudny! może tylko tak wygląda, ale polecam warto 🙂

  9. Kasia

    Przepyszne ciacho, dzięki 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że smakowało 🙂

  10. minka

    najlepszy! pozdrawiam i dziękuję uwielbiamy go 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że smakował 🙂

  11. Natalia

    Cudowny przepis!!! będzie na święta kolejny raz 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło 🙂

  12. Aneta

    Ciacho jest super 🙂 na jednym kawałeczku się nie skończyło 🙂

    1. Marta

      Bardzo się cieszę 🙂 na jednym zawsze trudno poprzestać… 😉

  13. Majka

    Ciasto z najwyższej półki. Delicja 🙂 Załapałam się na nierówne boki 😉 Mam nadzieję, że będzie smakować dzieciakom na Wigilii szkolnej 😉

    1. Marta

      Super 🙂 dobrze, że chociaż udało się trochę spróbować przed oddaniem w dobre ręce 😉

  14. Dulka

    Przepyszne polecam!!!

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Solve : *
18 + 4 =


Top