Orzechowiec

Ostatnio jedna z czytelniczek poprosiła mnie o przepis na coś bakaliowego z kremem… Na blogu najczęściej pojawiają się serniki, ciasta drożdżowe i oczywiście czekoladowe wypieki… ; ) Wynika to chyba z tego, że mistrzynią wypieków z masami, piankami, galaretkami itp. jest moja Mama, a kiedy jestem u niej w odwiedzinach zawsze potrafi mnie czymś nowym zaskoczyć, więc sama rzadziej podejmuję te tematy ; ) Ponieważ jednak zbliżają się Święta postanowiłam przygotować orzechowca, czyli klasyczną pozycję, która zawsze była u nas obowiązkowa ; ) Ciasto jest proste i wbrew pozorom dość szybkie do przygotowania, miodowe i mocno orzechowe, ale dzięki temu idealnie pasuje na Boże Narodzenie, choć nie tylko! Najlepsze po 1-2 dniach leżakowania, kiedy orzechowa warstwa zmięknie. Polecam!!!


Ciasto miodowe z kremem i orzechami
Składniki na masę budyniową:

  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 750 ml mleka
  •  200 g masła

500 ml mleka zagotować z cukrem. W pozostałych 250 ml mleka rozprowadzić budyniowy proszek wraz z mąką, tak aby nie było grudek. Dodać do gotującego się mleka i gotować (cały czas mieszając) do uzyskania jednolitej konsystencji. Ostudzić. Miękkie masło zmiksować na biały puch. Dodawać po jednej łyżce zimnego budyniu, cały czas miksując na małych obrotach, powtarzając aż do wyczerpania całej porcji budyniu. Masa powinna być gładka i jednolita.

Składniki na ciasto (duża blacha 40 x 25 cm):

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 125 g masła
  • 2 jajka (wielkość L)
  • 2 łyżki miodu

Wszystkie składniki umieścić w misie miksera, posiekać nożem i zagnieść zwarte ciasto. (Ciasto możemy również wyrobić ręcznie). Podzielić na dwie części. Pierwszą połowę przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez 10 minut. Ostudzić.

Składniki na warstwę orzechową:

  • 250 g łuskanych orzechów włoskich
  • 75 g masła
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki cukru

Masło rozpuścić wraz z miodem i cukrem na niewielkim ogniu, często mieszając. (Cukier musi być całkowicie rozpuszczony). Dodać posiekane orzechy włoskie i gotować kolejne 4 minuty, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia. Drugą część ciasta również przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać i przełożyć na nią warstwę orzechowo-miodową. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 C (termoobieg) przez 10 minut.

Dodatkowo:

  • słoik dżemu z czarnej porzeczki

Kiedy oba blaty ciasta ostygną można przełożyć ciasto. Pierwszy z nich posmarować dżemem, a następnie masą budyniową. Przykryć drugim blatem z orzechami. Przełożyć do lodówki na co najmniej 24 godziny.

Smacznego : )


Ciasto miodowe boże narodzenie

Orzechowiec


Wigilia 2014

Komentarzy: 61

  1. 19 grudnia 2014 / 0:42

    to ciasto ma w sobie wszystko co lubię! 🙂

    • Marta
      Autor
      19 grudnia 2014 / 11:56

      Polecam na Święta, jest pyszne 🙂

  2. Kasia
    19 grudnia 2014 / 12:02

    Wow, ciasto ideał 😀

    • Marta
      Autor
      19 grudnia 2014 / 12:52

      Dziękuję 🙂

  3. iwona
    21 grudnia 2014 / 10:06

    Najlepsze ciasto jakie jadłam, na święta piekę drugi raz, dzięki!!!

    • Marta
      Autor
      22 grudnia 2014 / 10:08

      Bardzo się cieszę i smacznego 🙂

  4. edyta
    22 grudnia 2014 / 11:44

    Właśnie piekę…:)

    • Marta
      Autor
      22 grudnia 2014 / 18:40

      Smacznego!!! 🙂 daj znać jak Ci smakował 🙂

    • Marta
      Autor
      8 stycznia 2015 / 16:48

      I tak właśnie smakuje 🙂

  5. 8 stycznia 2015 / 23:29

    piękne zdjęcia!!
    patera, sztućce………<3
    i nie wiem jak to się stało, że ominęłam to ciasto???:D
    chyba mi na oczy poszło!!!

    • Marta
      Autor
      15 stycznia 2015 / 22:49

      Dziękuję! 🙂 ale, że akurat to ciacho ominęłaś! a ono takie dobre… 😀

  6. Ania
    18 listopada 2015 / 0:12

    Przepyszny 🙂

    • Marta
      Autor
      18 listopada 2015 / 0:18

      Cieszę się, że przepis przypadł do gustu 🙂

  7. Aśka
    23 listopada 2015 / 11:45

    Świetny przepis!

    • Marta
      Autor
      24 listopada 2015 / 0:15

      Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂

  8. Mia
    23 listopada 2015 / 15:18

    Super się prezentuje, wygląda na trudny do zrobienia, ale na święta chyba sie skuszę 🙂

    • Marta
      Autor
      24 listopada 2015 / 0:15

      Wcale nie jest taki trudny! może tylko tak wygląda, ale polecam warto 🙂

  9. Kasia
    29 listopada 2015 / 1:51

    Przepyszne ciacho, dzięki 🙂

    • Marta
      Autor
      30 listopada 2015 / 13:38

      Bardzo mi miło, że smakowało 🙂

  10. minka
    8 grudnia 2015 / 0:59

    najlepszy! pozdrawiam i dziękuję uwielbiamy go 🙂

    • Marta
      Autor
      8 grudnia 2015 / 23:32

      Bardzo mi miło, że smakował 🙂

  11. Natalia
    22 listopada 2016 / 14:13

    Cudowny przepis!!! będzie na święta kolejny raz 🙂

    • Marta
      Autor
      22 listopada 2016 / 22:47

      Bardzo mi miło 🙂

  12. Aneta
    4 grudnia 2016 / 1:44

    Ciacho jest super 🙂 na jednym kawałeczku się nie skończyło 🙂

    • Marta
      Autor
      5 grudnia 2016 / 10:41

      Bardzo się cieszę 🙂 na jednym zawsze trudno poprzestać… 😉

  13. Majka
    19 grudnia 2016 / 22:00

    Ciasto z najwyższej półki. Delicja 🙂 Załapałam się na nierówne boki 😉 Mam nadzieję, że będzie smakować dzieciakom na Wigilii szkolnej 😉

    • Marta
      Autor
      19 grudnia 2016 / 23:26

      Super 🙂 dobrze, że chociaż udało się trochę spróbować przed oddaniem w dobre ręce 😉

  14. Dulka
    17 grudnia 2017 / 14:04

    Przepyszne polecam!!!

    • Marta
      Autor
      17 grudnia 2017 / 18:29

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  15. mia
    11 października 2019 / 10:42

    Wspaniałe ciasto każdy kto spróbuje prosi o ten przepis 🙂

    • Marta
      Autor
      12 października 2019 / 0:39

      Bardzo mi miło, pozdrawiam 🙂

  16. Ewa
    16 grudnia 2019 / 12:21

    Uwielbiam to ciasto na święta zawsze piekę 🙂

    • Marta
      Autor
      17 grudnia 2019 / 0:11

      Miło mi, pozdrawiam 🙂

  17. Patrycja
    17 grudnia 2019 / 16:55

    Ciekawe jak będzie smakowało z orzechami laskowymi.. 🙂

    • Marta
      Autor
      18 grudnia 2019 / 11:41

      Takiej wersji nie próbowałam 🙂

    • Patka
      22 grudnia 2019 / 21:16

      Następnym razem będę musiała spróbować 🤔😊

      • Marta
        Autor
        27 grudnia 2019 / 22:21

        🙂

  18. Renia
    18 grudnia 2019 / 20:13

    Wspaniały przepis ciasto wyszło pyszne 🙂

    • Marta
      Autor
      19 grudnia 2019 / 16:02

      Bardzo mi miło, że posmakowało 🙂

  19. Patka
    22 grudnia 2019 / 21:15

    Zrobione 🙂 na wigilię będzie w sam raz. Już widzę że będzie pyszne chociaż nie mogłam znaleźć dżemu porzeczkowego i użyłam powideł śliwkowych. Wygląda obłędnie!

    • Marta
      Autor
      27 grudnia 2019 / 22:20

      Z powidłami równie pysznie 🙂 pozdrawiam i cieszę się, że posmakowało 🙂

  20. ELDO
    22 grudnia 2019 / 22:32

    Dobry wieczor,
    Co roku od paru lat pieke wlasnie z tego przepisu i zawsze wychodzi idealnie. W przepisie jest dzem, a ja zawsze dodawalem konfiture z czarnych porzeczek. Mysle, zeby w tym roku uzyc po prostu dzemu. Co pani o tym mysli?

    • Marta
      Autor
      27 grudnia 2019 / 22:25

      Dżem z czarnej porzeczki na pewno się sprawdzi równie dobrze jak konfitura 🙂

  21. Kasia
    23 grudnia 2019 / 9:26

    Wygląda przepyszne.. Szklanka u pani jakiej pojemności?

    • Marta
      Autor
      27 grudnia 2019 / 22:26

      Zawsze jak ta tradycyjna – 250 ml 🙂

  22. Żanett
    16 marca 2020 / 18:27

    Właśnie piekę.zapowida się pysznie i łatwo się robi ciasto bardzo mi to pasuje :)super przepis:)prosty i przyjemny 😉

    • Marta
      Autor
      17 marca 2020 / 0:55

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂

      • Monika Stanecka
        15 sierpnia 2023 / 21:40

        Witam, nareszcie wyszło mi idealnie, tak jak powinno być. Ciasto wałkuje w blaszce małym waleczkiem, super się rozprowadza i jest równie. Dziękuję i pozdrawiam 👍😃

        • Marta
          Autor
          15 sierpnia 2023 / 23:29

          Bardzo się cieszę 🙂 taki mały wałek brzmi super, muszę również się zaopatrzyć takie cudo 🙂 Pozdrawiam!

  23. Ania
    7 grudnia 2020 / 11:42

    Przepyszne ciasto bardzo dziękuję za sprawdzony przepis robiłam tez od Pani sernik z mascarpone rewelacja 🙂

    • Marta
      Autor
      8 grudnia 2020 / 12:08

      Bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂

  24. Kasandra
    7 grudnia 2020 / 23:42

    Wspaniałe ciasto !

    • Marta
      Autor
      8 grudnia 2020 / 12:10

      Dziękuję i pozdrawiam 🙂

  25. Ala
    17 grudnia 2021 / 2:15

    Ciasto przepyszne robi sie szybciej niż sie wydaje, bo krem zrobiłam w czasie jak siedziało w piekarniku chrupiaca warstwa rewelacja 🙂

  26. Kuchareczka
    20 grudnia 2021 / 16:32

    Witam. Przymierzam się do zrobienia tego ciasta na Święta. Czy ciacho zrobione w środę wytrzyma w chłodnym miejscu do pierwszego dnia świąt (zawinę blaszkę folią spożywczą i wyniosę di piwnicy)?

    • Marta
      Autor
      22 grudnia 2021 / 0:14

      Tak 🙂

  27. Lucy
    7 listopada 2023 / 12:01

    Boskie ciasto. Najlepszy z przepisów na orzechowiec. Nie dość że piorunem upieczone to jeszcze porzeczka pięknie przełamuje słodycz. Wpisałam go do mojego przpiśnika. Zrobiłam 2 razy i zeszło na pniu. Dziękuję za ten przepis ❤️

    • Marta
      Autor
      7 listopada 2023 / 14:31

      Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie 🙂

  28. Milena
    25 listopada 2023 / 16:38

    Rewelacja, ciasto wyszło super 🙂

  29. Kasia Kasia
    1 marca 2024 / 9:23

    Witam, jaka ilość składników na formę 22×22? Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Solve : *
4 + 17 =