Uwielbiam płatki owsiane, owsiankę, wszystkie owsiane ciasteczka, więc naturalnie przyszła kolej na owsiane batony ; ) To zdecydowanie świetna opcja na przekąskę poza domem, kiedy w kryzysowych sytuacjach zdarza nam się (a przynajmniej mi ; ) biec do sklepu po cokolwiek do jedzenia … : ) Świetnie sprawdzą się również przed i po treningu. Batoniki nie wyglądają szczególnie zachęcająco, ale są bardzo smaczne i zdrowe, można również polać je gorzką czekoladą, pycha. Polecam!!!
Składniki (12 sztuk):
- 100 g mieszanych orzechów (np. włoskie, laskowe, pekan)
- 50 g mieszanych nasion (np. chia, mak, słonecznik, sezam, siemię lniane, dynia)
- 50 g mieszanych suszonych owoców (np. żurawina, morela, sułtanki, wiśnie)
- 1 czubata łyżeczka mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
- 1 pomarańcza
- 2 dojrzałe banany
- 1 łyżka płynnego miodu
- 175 g płatków owsianych
- 10 g otrębów owsianych
W blenderze zmiksować pulsacyjnie mieszankę orzechów, nasion, przypraw i skórki otartej z pomarańczy. Miąższ pomarańczy zmiksować blenderem na miazgę wraz z bananami. Masę przelać do naczynia z podziałką, dodać miód i tyle wody, aby uzyskać łącznie 500 ml płynu. Całość przelać do dużego garnka, na dość dużym ogniu doprowadzić do wrzenia i silikonową łopatką wmieszać płatki owsiane, otręby, zmielone orzechy i pokrojone na mniejsze kawałki suszone owoce. Mieszać i ugniatać na ogniu przez ok. 5 minut, do czasu aż płatki i otręby zaczną oddawać skrobię i masa będzie kleista. Masę przełożyć do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Rozprowadzić równomiernie, zarysować nożem kształt 12 batoników. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 C (dolna półka) przez ok. 45 minut, studzić na kratce.
Przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce (do 3 dni). Aby uzyskać zrównoważone śniadanie podać ze świeżymi owocami i szklanką mleka.
Smacznego!
Inspiracja Jamie Oliver „Superfood na co dzień”