Site icon marta-gotuje.pl

Pancakes z jagodami

Uwielbiam lato ze względu na ogromny wybór świeżych warzyw i owoców. Kiedy w pobliskim warzywniaku oglądam te pyszności, aż chciałabym kupić wszystko ; ) Ostatnio królują u nas jagody, a jak mawiała moja babcia „kto je jagody jest piękny i młody”, ponieważ m.in. usuwają nadmiar wolnych rodników ; ) Tym razem wykorzystałam je jako dodatek do placuszków i całość smakowała wyśmienicie ; ) Polecam!!!


Składniki :

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 czubate łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 75 g masła
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  •  ok. 200 g jagód

Mąkę przesiać, dodać 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 czubate łyżki cukru oraz szczyptę soli. Masło rozpuścić, dodać do roztrzepanych jajek oraz 1 i 1/2 szklanki mleka. Wymieszać i przelać do suchych składników. Dodać umyte jagody i ponownie delikatnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanej teflonowej patelni, bez dodatku tłuszczu (ciasto nakładałam łyżką ; ). Można podawać udekorowane cukrem pudrem.

Smacznego : )


 

Exit mobile version