Kontakt

blog kulinarny

Pancakes z jagodami

Uwielbiam lato ze względu na ogromny wybór świeżych warzyw i owoców. Kiedy w pobliskim warzywniaku oglądam te pyszności, aż chciałabym kupić wszystko ; ) Ostatnio królują u nas jagody, a jak mawiała moja babcia “kto je jagody jest piękny i młody”, ponieważ m.in. usuwają nadmiar wolnych rodników ; ) Tym razem wykorzystałam je jako dodatek do placuszków i całość smakowała wyśmienicie ; ) Polecam!!!


Pancakes z jagodami

Składniki :

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 czubate łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 75 g masła
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  •  ok. 200 g jagód

Mąkę przesiać, dodać 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 czubate łyżki cukru oraz szczyptę soli. Masło rozpuścić, dodać do roztrzepanych jajek oraz 1 i 1/2 szklanki mleka. Wymieszać i przelać do suchych składników. Dodać umyte jagody i ponownie delikatnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanej teflonowej patelni, bez dodatku tłuszczu (ciasto nakładałam łyżką ; ). Można podawać udekorowane cukrem pudrem.

Smacznego : )


Placuszki z jagodami
By Niejadek Zjadł Obiadek

Wegetariański obiad III

 



Autor: Marta Pękalska
Opublikowane: 26 czerwca, 2014
Kategorie: Dania dla dzieci, Dania dla matek karmiących, Dania obiadowe, Naleśniki, Pancakes, Placuszki, Pozostałe, Śniadania i kolacje

18 komentarzy

  1. Piękne placuszki i jeszcze z jagodami 🙂

    1. Jagody teraz królują u mnie w kuchni 🙂

  2. Anusia

    Śniadanie idealne 🙂

    1. Zdecydowanie się zgadzam 🙂

  3. oo, i mam przepis na niedzielne śniadanie;)) ;*

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że przepis przypadł do gustu 🙂

  4. Aga

    Super na śniadanie!

    1. Marta

      I nie tylko! 🙂

  5. Lubię takie naleśniki na początek dnia. Niestety pewnie przez brak czasu stosuję bardzo proste podanie. Po prostu posupuję cukrem i oblewam odrobiną roztopionego masła. Czasami zdaży mi się dodać pokrojone banany lub jakies inne owoce, które akurat są pod ręką. Fajny przepis. Pozdrawiam

    1. Marta

      Również preferuję takie śniadania 🙂 Pozdrawiam 🙂

  6. Marta

    Ja już dwa razy robiłam z borówkami w środku i odrobiną miodu na wierzchu i są pyszne 🙂

    1. Marta

      Bardzo mi miło, że smakowały 😀

    2. Ola

      Potwierdzam, u mnie z malinkami i rownież jestem zachwycona 🙂

      1. Marta

        Bardzo się cieszę, że przepis tak dobrze się wpasował w Wasze smaki 🙂

  7. Ada

    The best! moja córka je kocha 😀

    1. Marta

      Moja też 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Top