Site icon marta-gotuje.pl

Papryka faszerowana mięsem mielonym

Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem to super sposób na pyszny, rozgrzewający obiad z piekarnika. Danie jest bardzo sycące, do podania nie potrzebujemy już żadnych dodatków. Polecam!!!

Składniki:

Ryż ugotować do miękkości. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i po chwili mięso mielone. Podsmażyć, dodać passatę, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Wymieszać i smażyć razem kilka minut. Dodać ugotowany ryż, opłukaną i odsączoną z zalewy fasolę. Całość wymieszać i przesmażyć. Papryki przekroić na pół, pozbawić gniazd nasiennych i wypełnić farszem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, na dno naczynia nalać niewielką ilość wody. Przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C przez 25 minut. Po tym czasie zdjąć folię, wierzch papryk posypać startym serem i zapiekać kolejne 10 minut.

Smacznego!

Więcej dań obiadowych znajdziecie tutaj oraz na moim instagramie.

Exit mobile version