Dziś przedstawiam Wam przepis na paszteciki, który zdradziła mi moja Szwagierka : ) W wersji z kapustą i grzybami jedliśmy je na tegorocznej Wigilii. Ponieważ ich przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, na pewno świetnie sprawdzą się też jako przekąska podczas sylwestrowej nocy i na każdej innej imprezie ; ) Kruche, słone ciasto pozostawia nam wiele możliwości, jeśli chodzi o nadzienie. Polecam, bo są pyszne !!! ; )
- 300 g mąki
- 200 g margaryny
- 1 jajko (+ jedno do posmarowania pasztecików przed pieczeniem)
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 2 łyżki śmietany 18 %
- 1/2 łyżeczki soli
Składniki na przykładowe nadzienie:
- kapusta z grzybami (około 20 łyżek)
Do przesianej mąki dodajemy jajko, śmietanę, cukier i sól. Dodajemy zimną margarynę i siekamy nożem. Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę (u mnie tym razem była to cała noc). Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kwadraty (u mnie ten etap jest zawsze na oko : ). Farsz układamy wzdłuż jednego boku i zwijamy w rulon. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez około 25 minut (aż się ładnie zarumienią).
Smacznego : )