Site icon marta-gotuje.pl

Piernik świąteczny

Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami i chcąc poczuć już ten świąteczny klimat rozpoczęłam przygotowania ; ) Uwielbiam nie tylko ten wyjątkowy czas, ale także przyrządzanie pierników ; ) Zdarzyło mi się już piec piernik w środku lata, ale znajomi dziwnie na to patrzą… ; ) Przyjęło się raczej, że jest to ciasto zarezerwowane na ten jeden moment w roku, a według mnie to wielka szkoda! ; ) Przepis na mój ukochany piernik odkryłam już w zeszłym roku, ale muszę przyznać, że ta wersja jest równie pyszna! Powidła wzbogacone dodatkiem pomarańczy i suszonych śliwek bardzo mi odpowiadają, a co ważniejsze z ciastem nie było żadnych problemów podczas pieczenia – jest to przepis, który musi się udać ; ) Marzą mi się warsztaty u p. Pawła Małeckiego, bo jego pomysły są super ; ) Polecam!!!




Składniki na ciasto:

W garnku na małym ogniu rozpuścić masło, kuwerturę czekoladową i miód. Dodać gwiazdki anyżu, laski cynamonu i przyprawę do piernika. Dokładnie wymieszać. Całość mocno podgrzać, (do około 60-70°C), jednak pilnując by nie zagotować masy. Następnie zestawić z ognia i ostudzić do temperatury 30-35°C.
Usunąć gwiazdki anyżu i laski cynamonu. Jajka ubić z cukrem trzcinowym i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiać, a następnie połączyć z ubitymi jajkami i przestudzoną masą czekoladową. Całość przelać do formy (zalecana to 40 x 10 cm, choć ja użyłam 30 x 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C (termoobieg) przez 35-40 minut. Upieczone ciasto ostudzić.

Składniki na przełożenie:

W garnku połączyć wszystkie składniki, gotować, mieszając na małym ogniu. Doprowadzić do zagotowania − konsystencja powinna być odpowiednia do smarowania. Wyjąć laski cynamonu i zmiksować. Tak przygotowane powidła ostudzić i przełożyć nimi piernik.

Składniki na polewę:

Śmietankę zagotować i dodać pokruszoną czekoladę deserową. Mieszać do momentu rozpuszczenia się czekolady. Następnie dodać miękkie masło. Całość starannie wymieszać.

Piernik polać ostudzoną polewą czekoladową, rozprowadzić ją dokładnie z każdej strony.

Smacznego : )

Exit mobile version